Αδιέξοδα στις τιμές προϊόντων και η αβεβαιότητα για τα νερά του Άρδα οδηγούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις
Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες του βορείου Έβρου, με την απόφαση να κατεβάσουν τα τρακτέρ στην πλατεία Ορεστιάδας στις αρχές Νοεμβρίου, μετά από χθεσινή σύσκεψη των τοπικών αγροτικών συλλόγων στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας. Στη συνάντηση αναλύθηκε η γενικότερη κατάσταση στον αγροτικό κόσμο της περιοχής και καταγράφηκαν τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια.
Κεντρικό θέμα για τους παραγωγούς είναι η κατάρρευση των τιμών των προϊόντων και τα χρέη που δεν μπορούν να εξοφλήσουν, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των οικογενειακών τους εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, η μη μόνιμη λύση στο ζήτημα των νερών του ποταμού Άρδα προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να υπολογίσουν τις ποσότητες νερού που θα έχουν στη διάθεσή τους για να αρδεύσουν τα χωράφια τους.
Οι αγρότες επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και στους βουλευτές της περιοχής για την ασυνεννοησία με τη Βουλγαρία και την αποτυχία επίτευξης μακροχρόνιας συμφωνίας που θα διασφάλιζε την επάρκεια νερού, απαραίτητη για την επιβίωση των καλλιεργειών.
Συμμετοχή στην πανεργατική κινητοποίηση
Στο πλαίσιο της πίεσης προς την κυβέρνηση, οι αγρότες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 1 Οκτωβρίου, επιδεικνύοντας κοινή δράση με εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η κεντρική δράση τους, όμως, θα είναι η συγκέντρωση στην πλατεία της Ορεστιάδας με τα τρακτέρ, που προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι αγρότες δεν αποκλείουν ότι, αν τα αιτήματά τους δεν εισακουστούν, η κινητοποίηση μπορεί να επεκταθεί και με μπλόκα σε δρόμους του βορείου Έβρου, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση.
Όσον αφορά στις ενέργειες για την εξασφάλιση των νερών του Άρδα, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων έχουν καλέσει σε νέα συνάντηση τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, με στόχο να ζητήσουν να μεσολαβήσει για επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία. Σκοπός είναι να ασκηθούν ξανά πιέσεις για την επίτευξη μακροχρόνιας συμφωνίας με τη Βουλγαρία, που θα επιτρέψει στους αγρότες να προγραμματίσουν έγκαιρα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν οι κινητοποιήσεις τόσο στους ίδιους όσο και στους υπόλοιπους πολίτες, οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι μόνο με δυναμικές δράσεις μπορούν να διεκδικήσουν έστω περιορισμένες λύσεις στα χρόνια προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Οι αγρότες ζητούν σταθερές τιμές προϊόντων, εξασφάλιση αρδευτικού νερού, μείωση χρεών και ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης για την επιβίωση των καλλιεργειών και την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους.
Τέλος να αναφέρουμε ότι στη σύσκεψη έλαβαν μέρος αγρότες από την Ορεστιάδα, τη Ν. Βύσσα, το Τρίγωνο, τον Κυπρίνο και τη Δόξα.






