Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου συμμετέχουν στη διαδήλωση το Σάββατο στην «Agrotica»

Να διαδηλώσουν το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην αγροτική έκθεση Agrotica, ετοιμάζονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου.

Κάλεσμα συμμετοχής στη διαδήλωση στην Αγροτική Έκθεση «AGROTICA» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 22 Οκτώβρη στις 12:00 το μεσημέρι, απευθύνουν στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ορεστιάδας, Ν. Βύσσας και Τριγώνου.

Σε κοινή ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι αναφέρουν:

Εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της περιοχής αλλά και σωματείων, βρέθηκαν την Τρίτη 18 Οκτώβρη στα Δικαστήρια της Ορεστιάδας, ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, Παναγιώτη Ζησίδη.

Εκδικάστηκε η προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ο συνάδελφος για την ακύρωση της απόφασης επιβολής προστίμου 3.000 ευρώ στον ίδιο από το Α.Τ. Δικαίων, για τη συμβολική έκφραση της αντίθεσης που είχε εκφράσει ο Αγροτικός Σύλλογος στις 20/11/2020, αντιδρώντας στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια.

Στηρίζουμε κάθε συνάδελφο που οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους μας, αγωνίζεται και διεκδικεί. Ειδικά στις μέρες μας που τα προβλήματα διογκώνονται, οδηγώντας πολλούς συναδέλφους σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο παρά τις σχετικά καλές τιμές προϊόντων και την χρονιά να ξεκίνα με το μισό κόστος παραγωγής, πολλοί συνάδελφοι ζορίζονται πλέον οικονομικά λόγω των υπέρογκων εξόδων. Πλέον ξεκινάμε μια χρονιά με το πετρέλαιο πάνω από 2 ευρώ, πανάκριβα αγροτικά εφόδια, αυξημένα έξοδα στα σπίτια μας.

Να μην χάσουμε χρόνο, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και η άνοιξη με το άνοιγμα του καιρού ακόμα πιο δύσκολη για εμάς.

Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να στηρίξουμε τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και να διαδηλώσουμε το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica», με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία.

Διεκδικούμε:

• Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως οι οικονομικές συνθήκες φτάνουν για να δίνει αυτό το κράτος 370 εκατομμύρια. ευρώ για πετρέλαιο σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους και στους αγροτοκτηνοτρόφους μόνο 68 εκατ. ευρώ για μια φορά φέτος, αφού δεν προβλέπεται κονδύλι στο προϋπολογισμό του 2023. Ούτε να δεχτούμε στο όνομα της πράσινης υποτίθεται ανάπτυξης να πληρώνουμε πανάκριβο το ρεύμα.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε για παράδειγμα, τιμή βαμβακιού στα 70-80 λεπτά με το πετρέλαιο στα 2,20 ευρώ.

Αγροτικός Σύλλογος Ν. Βύσσας
Αγροτικός Σύλλογος Ορεστιάδας
Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου