Τα φώτα έσβησαν και η αυλαία “έπεσε” για το 22ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

Πέρασε στην ιστορία το 22ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου μετά από ένα επταήμερο γεμάτο συγκινήσεις. Το… Γκατζολάκι πείσμωσε και τα κατάφερε και φέτος, κόντρα σε κάθε κακοτοπιά. Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού, πολύ θετική εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους καλεσμένους και συμμετέχοντες ότι το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής ανταποκρίθηκε με θέρμη και φέτος, αγκαλιάζοντας τη 22η διοργάνωση του θεσμού κάθε βράδυ στο υπαίθριο θέατρο της πόλης.

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Αυγούστου με ένα αφιέρωμα στη Μπέσυ Μάλφα, την οποία οι διοργανωτές τίμησαν για την πολύχρονη, σταθερή και συνεπή πορεία της στο χώρο των τεχνών (θέατρο, μουσική, χορός) που με αφοσίωση υπηρετεί. Για το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς μίλησαν οι ηθοποιοί Δημήτρης Μαυρόπουλος και Πάνος Σταθακόπουλος, ενώ η βραδιά έκλεισε θεατρικά με τον “Ράφτη Κυριών” του Ζ. Φεντώ από τον οικοδεσπότη και διοργανωτή ΔΙΟΝΥΣΟ, εκτός συναγωνισμού.

Ακολούθησε το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ με πέντε συμμετέχουσες θεατρικές ομάδες από Αθήνα, Ιωάννινα, Πτολεμαΐδα και Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Εν τω μεταξύ, εκτός συναγωνισμού, το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ παρουσίασε και δεύτερη παράστασή του με το έργο “Η ζωή είναι γλυκιά” της Ζ. Μπαλασκώ.

Στην τελετή λήξης, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, τιμήθηκε για την πολύχρονη, πολύτιμη και πολυδιάστατη προσφορά του ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, για τον οποίο μίλησε μετά το αφιερωματικό βίντεο ο ηθοποιός Περικλής Λιανός. Τις απονομές στα τιμώμενα πρόσωπα του Φεστιβάλ, τόσο στην έναρξη όσο και στη λήξη, έκαναν ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Άκης Τσονίδης.


Το Φεστιβάλ έκλεισε με την απονομή των βραβείων και μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του συντοπίτη δημιουργού Παναγιώτη Δόβρη· και με ένα τραγούδι-έκπληξη εκτός προγράμματος, με το Σπύρο Μπιμπίλα και τους μουσικούς επί σκηνής.

Η φετινή, 22η διοργάνωση, σημαδεύτηκε από τη θλιβερή απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη στη μνήμη του οποίου πραγματοποιήθηκε τη μέρα του θανάτου του ένα συγκινητικό αφιέρωμα, με την πολύτιμη συμβολή του Αλέξη Κωστάλα.

Την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, που αξιολόγησε όλες τις παραστάσεις αποδίδοντας τα βραβεία, αποτελούσαν οι: Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Σοφία Ιορδανίδου (δημοσιογράφος), Περικλής Λιανός (ηθοποιός), Ιωάννης Μαργαρώνης (χορογράφος) και Πάνος Σταθακόπουλος (ηθοποιός), ενώ παρουσιαστής για 19η συνεχόμενη χρονιά, ήταν ο εξαιρετικός – όπως πάντα – Αλέξης Κωστάλας.
Το 22ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας διοργανώθηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, με τη στήριξη του Δήμου Ορεστιάδας, της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. και της τοπικής αγοράς.
Τα ΒΡΑΒΕΙΑ

Η Θεατρική Ομάδα “Κουμπί Πανικού” από την Αθήνα αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ, αφού κατάφερε να κερδίσει την αποδοχή και της κριτικής επιτροπής και του κοινού. Η παράσταση της νεοσύστατης ομάδας με το έργο “Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο” της Marta Buchaca, σε σκηνοθεσία από τους ερμηνευτές του έργου: Έλενα Χρηστίδη, Χρυσή Βαρβάρα, Παύλο Καπόγλου, απέσπασε συνολικά επτά βραβεία. Συγκεκριμένα: 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης, βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου ισότιμα στις Έλενα Χρηστίδη και Χρυσή Βαρβάρα για τις ερμηνείες τους στους ρόλους των “Ιουλίας” και “Σάρας” αντίστοιχα, βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στον Παύλο Καπόγλου για την ερμηνεία του στο ρόλο του “Αντώνη”, βραβείο μουσικής σύνθεσης στον Ορέστη Ζαφειρίου για την πρωτότυπη μουσική του, βραβείο χορογραφίας και βραβείο φωτισμού, καθώς και το 1ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης.

Τρία βραβεία απονεμήθηκαν στη Θεατρική Ομάδα “Α.Ν. – Αφηγηματικός Νους” Ιωαννίνων για την παράσταση του έργου “Δείπνο με ανανά” του Πάνου Ζώη, σε σκηνοθεσία Γιάννας Κούλα: Το 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης της κριτικής επιτροπής, το βραβείο σκηνοθεσίας και το βραβείο σκηνογραφίας.

“Οι κυρίες της αυλής” του Δημήτρη Γιαννουκάκη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Τσολάκη, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ο Μέγας Αλέξανδρος” Νεοχωρούδας Δήμου Ωραιοκάστρου απέσπασε επίσης τρία βραβεία: το 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης, το βραβείο ενδυματολογίας και το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου ισότιμα στις Γιαγιά Αντωνία και Μέρμηγκα Ασημίνα για τις ερμηνείες τους στους ρόλους των “Ελένης Καθιστού” και “Παρασκευής” αντίστοιχα.

Με το έργο “Φόνος στην οδό Λουρσίν” του Ευγένιου Λαμπίς σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ιωαννίδη η Θεατρική Ομάδα Μικρασιατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας έλαβε τρία βραβεία: από την κριτική επιτροπή το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου στον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, για την ερμηνεία του στο ρόλο του Μαριβώ και το βραβείο μουσικής επιμέλειας στον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο. Από την επιτροπή κοινού το 2ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης.


Τέλος, το 3ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης απονεμήθηκε στη Θεατρική Ομάδα Προσέγγιση (Αθήνα) για την παράσταση του έργου “Ρέκβιεμ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Γιάννη Ρωμανού.