14η Γιορτή Παραδοσιακών Ποικιλιών στην Αλεξανδρούπολη

Οι «Σπορίτες Έβρου» προσκαλούν σε μια ανοιχτή γιορτή σπόρων, γνώσης και συμμετοχής

Μια ξεχωριστή δράση με επίκεντρο τη βιώσιμη καλλιέργεια, την τοπική αυτάρκεια και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση επιστρέφει δυναμικά στην Αλεξανδρούπολη. Οι «Σπορίτες Έβρου» διοργανώνουν την 14η εκδήλωση παραδοσιακών ποικιλιών, την Κυριακή 10 Μαΐου 2026, στο θερμοκήπιο του 1ου Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 17:30, ενώ η διανομή των φυτών θα ξεκινήσει στις 18:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην εκδήλωση θα διανεμηθούν δωρεάν φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, με τους διοργανωτές να καλούν τους επισκέπτες να φέρουν τα δικά τους κασελάκια για τη μεταφορά τους.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από βιωματικά εργαστήρια και δράσεις για μικρούς και μεγάλους:

  • καλλιεργητικές συμβουλές για ερασιτέχνες και επαγγελματίες
  • εργαστήριο σποράς και μεταφύτευσης
  • θεματική ενότητα «μέλισσα & περιβάλλον»
  • δημιουργική απασχόληση για παιδιά
  • έκθεση φωτογραφίας

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά, δημιουργώντας ένα φιλικό και συμμετοχικό περιβάλλον.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τη συνεργασία εκπαιδευτικών και σχολικών φορέων, μεταξύ των οποίων ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Βιζυηνός» και η Α’ ΕΛΜΕ Έβρου.

Σημαντική είναι και η συμμετοχή σχολικών μονάδων της περιοχής, που συμβάλλουν ενεργά στη διάδοση της γνώσης γύρω από την καλλιέργεια και τη σημασία των παραδοσιακών σπόρων.

Η εκδήλωση των «Σποριτών Έβρου» αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή, προάγοντας τη διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς και ενισχύοντας τη σύνδεση των πολιτών με τη γη και την παραγωγή τροφής.

Πρόκειται για μια ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, που συνδυάζει τη γνώση με την πράξη και αναδεικνύει τη σημασία της συλλογικότητας σε ζητήματα περιβάλλοντος και διατροφής.