Κλείνουν τα εξωτερικά συνόρα της ΕΕ για 30 ημέρες

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.
«Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριτεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.

Τα μέτρα που ανακοίνωση η Ελληνική Κυβέρνηση για τα τελωνεία της χώρας – Ισχύει και για τους Κήπους

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέο κορονοϊού Covid-19 ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. με τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 387.
Συγκεκριμενα, από αύριο, Τετάρτη, από τις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες που δεν είναι Ελληνες ή από χώρες της ΕΕ.
«Δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μονο για απολύτως αναγκαία συνθήκη» ανέφερε και σημείωσε ότι οι αφιθχέντες από το εξωτερικό θα τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην κυκλοφορία προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς. «Στο πλαίσιο της διάδοσης του κορωνοϊού για τα ΚΥΤ, περιορίζεται η κυκλοφορία στους διανέμοντες στα ΚΥΤ. Θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ατόμων ανά μικρές ομάδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως θα περιοριστεί η κυκλοφορία στα ΚΥΤ ενώ θα ελέγχεται η μετάβαση στα αστικά κέντρα.
Οι πρόσφυγες που διαμένουν στα ΚΥΤ θα έχουν περιορισμένη κυκλοφορία. Συγκεκριμένα θα επιτρέπεται να μετακινούνται ανά μια ώρα, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, μέσω συγκεκριμένων λεωφορείων, με μέριμνα της ΕΛ.ΑΣ.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί περίφραξη των ΚΥΤ ενώ προανήγγειλε σύσκεψη με υγειονομικούς φορείς για να δημιουργηθούν ιατρεία ενός αυτών.

Έκκληση του Δημάρχου Ορεστιάδας για τους Βούλγαρους πολίτες που εργάζονται στην περιοχή και μετακινούνται ανάμεσα στις δύο χώρες

Να ενημερωθούν οι Βούλγαροι πολίτες που εργάζονται στην περιοχή μας και πηγαινοέρχεται στη χώρα τους, ότι οφείλουν να τεθούν σε οικειοθελή “καραντίνα”, ζητά ο Δήμαρχος Ορεστιάδας από τους εμπλεκόμενους εργοδότες, φορείς και τελωνειακούς υπαλλήλους. Σε εφαρμογή των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ από τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης 18/3.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει: “ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ). ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΩΡΑ 06.00 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ “ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ”. ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΑΣΤΕ (ΦΟΡΕΙΣ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ) ΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕ-ΕΛΑ”.
————
Във връзка с обявените от правителството мерки, които влизат в сила в 6 часа на 18- ти март 2020- та година, кметът на Орестиада г- н Мавридис обяви в профила си във фейсбук, че българските работници, които се връщат в Гърция, трябва да бъдат поставени под доброволна карантина. Мярката важи за всички граждани на страни от Европейския съюз, които влизат на територията на Гърция.
———–
* Ευχαριστούμε τη δημοσιογράφο мирослава иванова για τη μετάφραση