Λουκέτο στα ΕΛΤΑ Τυχερού: Νέα απώλεια υπηρεσιών στον Έβρο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του καταστήματος – Στο προσκήνιο η συρρίκνωση των κρατικών δομών στην ύπαιθρο

Η 8η Μαΐου σηματοδοτεί το τέλος λειτουργίας του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Τυχερό Έβρου, με την τοπική κοινωνία να εκφράζει έντονες αντιδράσεις για ακόμη μία απώλεια βασικής υπηρεσίας στην περιοχή. Παρά τις παρεμβάσεις και τις αντιδράσεις σε τοπικό και θεσμικό επίπεδο, η απόφαση για την παύση λειτουργίας φαίνεται οριστική, ενταγμένη –όπως επισημαίνεται– στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τον προβληματισμό για την πορεία της περιφέρειας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις περί «ανασυγκρότησης του Έβρου». Την ώρα που αναζητούνται κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων στον Έβρος, η καθημερινότητα δείχνει μια διαφορετική εικόνα: σταδιακή αποδυνάμωση των υποδομών και περιορισμό βασικών υπηρεσιών.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα που περιγράφεται για τον Δήμος Σουφλίου, όπου σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δαρούσης οι κρατικές δομές έχουν περιοριστεί δραστικά. Όπως σημειώθηκε, πέρα από τις δημοτικές υπηρεσίες, στην περιοχή παραμένουν ουσιαστικά μόνο η Αστυνομία και το Κέντρο Υγείας.

Το κλείσιμο του ταχυδρομικού καταστήματος δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση αποψίλωσης της υπαίθρου από κρίσιμες υπηρεσίες. Για τους κατοίκους, η πρόσβαση σε ταχυδρομικές συναλλαγές, πληρωμές και βασικές διοικητικές διαδικασίες καθίσταται πλέον πιο δύσκολη, επιβαρύνοντας κυρίως ηλικιωμένους και άτομα χωρίς εύκολη μετακίνηση.

Η συζήτηση που ανοίγει δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργία ενός καταστήματος, αλλά αγγίζει τον πυρήνα της περιφερειακής πολιτικής: κατά πόσο μπορεί να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στην ύπαιθρο όταν οι βασικές υπηρεσίες απομακρύνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ανάπτυξη της περιφέρειας μπορεί να στηριχθεί χωρίς την ουσιαστική διατήρηση των δομών που εξασφαλίζουν την καθημερινή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.