Στήριξη γονέων σε εκπαιδευτικούς που καλούνται σε απολογία στην Κομοτηνή

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών ΑΜΘ καταγγέλλει διώξεις για συμμετοχή σε απεργία–αποχή

Τη συμπαράστασή της στους εκπαιδευτικούς που καλούνται σε απολογία στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο στην Κομοτηνή εκφράζει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών ΑΜΘ, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση αυταρχικών πρακτικών στον χώρο της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι εκπαιδευτικοί των ΣΕΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας, καθώς και της Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου, καλούνται την Παρασκευή 20 Μαρτίου να δώσουν γραπτές εξηγήσεις, λόγω της συμμετοχής τους σε αποφάσεις των Ομοσπονδιών τους για απεργία–αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι πρόκειται για πειθαρχικές διώξεις που στοχεύουν στον «παραδειγματισμό» του κλάδου, επιδιώκοντας –όπως αναφέρει– την επιβολή κλίματος φόβου και συμμόρφωσης στους εκπαιδευτικούς. Στο ίδιο πλαίσιο, ασκείται κριτική στο Υπουργείο Παιδείας για την επιλογή να προχωρήσει σε πειθαρχικές διαδικασίες απέναντι σε εκπαιδευτικούς που αντιδρούν στην αξιολόγηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών ΑΜΘ αναλυτικά αναφέρει:

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των παιδιών μας δεν είναι μόνοι.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων ΑΜΘ, εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους εκπαιδευτικούς των ΣΕΠΕ Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας, Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης και της Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου, που καλούνται σε γραπτή απολογία την Παρασκευή 20 Μαρτίου στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στην Κομοτηνή. Διώκονται επειδή συμμετείχαν στις νόμιμα από τις Ομοσπονδίες τους αποφάσεις για απεργία – αποχή από την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση.

Το Υπουργείο Παιδείας κλιμακώνει τον αυταρχισμό του προχωρώντας σε πειθαρχικές διαδικασίες και κλήσεις σε απολογία, σε εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται, υπερασπιζόμενοι με τη στάση τους τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου.

Είναι ξεκάθαρο πως προσπαθεί να «παραδειγματίσει» ολόκληρο τον κλάδο, για να επικρατήσει ο φόβος και η υποταγή. Επειδή θέλουν τους εκπαιδευτικούς πειθαρχημένους, με σκυμμένο το κεφάλι, να μην φέρνουν αντίρρηση στην κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, στη μετατροπή του σε εμπόρευμα οδηγώντας στην κατάλυση του δικαιώματος της δωρεάν, ισότιμης και ποιοτικής εκπαίδευσης για κάθε παιδί. 

Ειδικά αυτή την περίοδο που η πολεμική ένταση διεθνώς κλιμακώνεται, και η χώρα μας εμπλέκεται όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, θέλουν να επιβάλουν «σιγήν ιχθύος» παντού.

Οι αγώνες μας ως γονιών για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των σχολείων των παιδιών μας είναι κοινοί με τους αγώνες των εκπαιδευτικών. Συντασσόμαστε μαζί τους και σε αυτήν τη μάχη που δίνουν με αξιοπρέπεια, προσφέροντας μάλιστα ένα «μάθημα» στα παιδιά μας: να μη φοβούνται να διεκδικούν το δίκιο τους, να γίνουν άτομα που θα μάθουν να σκέφτονται, να κρίνουν, να παλεύουν για να κάνουν πράξη το όνειρο.

Ζητάμε να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Καβάλα, 18/3/2026