Συστοιχία Patriot μεταφέρεται στην Κάρπαθο – Απέπλευσαν για την Κύπρο οι φρεγάτες «Κύπρος» και «Ψαρά»
Η Ελλάδα προχωρά σε σημαντική αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την αντιαεροπορική της άμυνα και την ετοιμότητα απέναντι σε ενδεχόμενες απειλές. Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής.
Μετά την αποστολή ζεύγους F-16 και δύο φρεγατών στην Κύπρο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να μεταφέρει μια συστοιχία Patriot στην Κάρπαθο, ενισχύοντας σημαντικά την περιοχή με μέσα αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Λευκωσία, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτρη Χούπη, για συντονισμό με τις κυπριακές αρχές.
Οι ενέργειες αυτές έρχονται σε συνέχεια της συνεχούς επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και της στενής συνεργασίας με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα.
Φρεγάτα «Κίμων»
- Πρώτης γραμμής μονάδα τύπου FDI HN (Belharra) του Πολεμικού Ναυτικού.
- 32 κελιά κάθετης εκτόξευσης για πυραύλους Aster 30, με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής μεγάλης εμβέλειας.
- Ραντάρ Sea Fire AESA για ταυτόχρονη παρακολούθηση πολλαπλών εναέριων στόχων.
- Σύστημα μάχης SETIS, αντιαεροπορικά και ανθυποβρυχιακά όπλα, καθώς και πυροβόλο 76 χιλιοστών.
Φρεγάτα «Ψαρά»
- Φέρει το ελληνικής ανάπτυξης σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Κένταυρος», ικανό να αντιμετωπίζει μη επανδρωμένες απειλές.
- Σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της «Κίμων» και την εναέρια κάλυψη των F-16, παρέχει ολοκληρωμένη προστασία της κυπριακής επικράτειας.
Συστοιχία Patriot στην Κάρπαθο
- Δυνατότητα αντιμετώπισης εισερχόμενων αεροπορικών απειλών σε μεγάλο εύρος, ενισχύοντας την αμυντική επάρκεια στο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας.
Η μεταφορά αυτών των μέσων υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της και να στηρίξει στρατηγικά την Κύπρο, ενισχύοντας παράλληλα την αποτρεπτική ισχύ έναντι ενδεχόμενων απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνδυαστική δράση φρεγατών, F-16 και Patriot δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα αντιαεροπορικής άμυνας, έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε σενάριο.
Η Ελλάδα, μέσα από αυτές τις κινήσεις, στέλνει σαφές μήνυμα σταθερότητας και ετοιμότητας, ενώ παράλληλα ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια σε συνεργασία με τη Λευκωσία.


