Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από την Τσικνοπέμπτη έως την Καθαρά Δευτέρα – Παρέλαση, έθιμα, μουσική και δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται και φέτος ο Δήμος Ορεστιάδας, ο οποίος καλεί δημότες και επισκέπτες να συμμετάσχουν σε ένα πλούσιο και πολυήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή. Με επίκεντρο τη μουσική, τον χορό, τα παραδοσιακά έθιμα και τη συμμετοχή όλων των ηλικιών, οι Απόκριες 2026 υπόσχονται κέφι, δημιουργικότητα και δυνατές στιγμές διασκέδασης.
Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου, με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του «Τσικνομπουρμπούλη 2026». Από τις 16:00, η κεντρική πλατεία και οι δρόμοι της Ορεστιάδας γεμίζουν ήχους και χρώματα, με μουσικό σύνολο κρουστών του Δημοτικού Ωδείου και DJ.
Η καρναβαλική παρέλαση ξεκινά στις 16:30 από το ύψος του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας (Ευγενίδειο) και καταλήγει στην κεντρική πλατεία. Μπροστάρης της πομπής ο αγαπημένος «Τσικνομπουρμπούλης», ενώ ακολουθούν τα γκρουπ των συμμετεχόντων, οι οποίοι ντυμένοι με τις πιο πρωτότυπες, δημιουργικές και ξεχωριστές στολές τους θα μεταδώσουν σε όλους τον ρυθμό του καρναβαλιού με κέφι, χορό και διασκέδαση.
Δημότες και επισκέπτες της πόλης, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια γιορτή χαράς χορέψουν και να διασκεδάσουν.
Μετά το πέρας της καρναβαλικής παρέλασης απολαύσουν το εφηβικό τμήμα του ΓΑΣ «Άμιλλα Προκόβας» με χορογραφίες Reggaeton και ο «ΔΥΝΑΜΗ» Διδυμοτείχου, με χορογραφίες zumba θα Στη συνέχεια, στη σκηνή θα ακολουθήσει ένα γνωστή σε όλους τραγουδίστρια DEMY, που υπόσχεται να ανεβάσει τη διάθεση στα ύψη και να
Κεντρικοί παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι οι Σπύρος Σισμανίδης και Παναγιώτα Ντούμπα, οι οποίοι θα υποδέχονται τα καρναβαλικά τμήματα στην είσοδο της κεντρικής πλατείας. Στην ειδική διαμορφωμένη εξέδρα θα γίνει η απονομή των βραβείων.
- Βραβείο «Καλύτερης Αποκριάτικης Στολής»,
- Βραβείο «Καλύτερου Άρματος», για όσες ομάδες θα συνοδεύονται από κάποιο άρμα.
Ενώ όλες οι ομάδες θα λάβουν αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και δράσεις για παιδιά και μαθητές αναλυτικά:
- 02–20 Φεβρουαρίου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένας Μπέης στο Μουσείο», στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας.
- Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου: Αποκριάτικος χορός στο Πνευματικό Κέντρο Καβύλης.
- Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου (11:00): «Γαϊτανάκι της Αποκριάς των παιδιών και της χαράς», στην κεντρική πλατεία.
- Κυριακή 15 Φεβρουαρίου: Παιδικό αποκριάτικο πάρτι στο Πολιτεία Café–Bar, στον Κυπρίνο.
Το παραδοσιακό θρακιώτικο έθιμο του Μπέη θα αναβιώσει στα χωριά:
- Κυριακή 15/2: Νέα Βύσσα
- Σάββατο 21/2: Μικρή Δοξιπάρα
- Κυριακή 22/2: Καστανιές, Λεπτή, Ρίζια
Επιπλέον, την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, στην πλατεία του Προφήτη Ηλία Σαγήνης, θα πραγματοποιηθεί το «Τσικνοαντίο» , ένα αποκριάτικο πάρτι σε συνεργασία του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου με την Εθελοντική Ομάδα Κάτω Σαγήνης.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τα παραδοσιακά Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου στα χωριά: Αμπελάκια, Ν. Βύσσα, Καστανιές, Κόμαρα, Λεπτή, Μπάρα Πενταλόφου, Πετρωτά, Στέρνα.
Ο Δήμος Ορεστιάδας καλεί όλους να συμμετέχουν ενεργά στις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει παράδοση, σύγχρονη διασκέδαση και συλλογική χαρά, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής.





