Στο στόχαστρο του Κυριάκου Βελόπουλου η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης – Καταγγελίες για πωλήσεις εκκλησιαστικής περιουσίας σε αλλοδαπούς
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν στη Βουλή οι αναφορές του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με αγοραπωλησίες ακινήτων στον Έβρο, με αιχμή του λόγου του την εκκλησιαστική περιουσία και προσωπικές αιχμές κατά του Μητροπολίτη Άνθιμου.
Από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο Κυριάκος Βελόπουλος έθεσε ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε σχέση με την απόκτηση ακινήτων στον Έβρο από Τούρκους και Βούλγαρους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που θα περιορίζει τέτοιου είδους συναλλαγές. Όπως ανέφερε, αντίστοιχοι περιορισμοί ισχύουν στην Τουρκία για τους Έλληνες αγοραστές, γεγονός που –κατά τον ίδιο– δημιουργεί συνθήκες ανισομέρειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προχώρησε σε καταγγελίες που αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία στον Έβρο, κάνοντας λόγο για πωλήσεις ακινήτων της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης σε Βούλγαρους πολίτες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, τα ακίνητα αυτά προέρχονται από κληροδοτήματα πιστών προς την Εκκλησία, με σκοπό την αξιοποίησή τους για εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε τις εν λόγω ενέργειες «αντεθνικές», επισημαίνοντας ότι, παρά την ορθόδοξη ταυτότητα και τη δημόσια στήριξη της Εκκλησίας από το κόμμα του, δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή σε πρακτικές που –όπως υποστήριξε– θίγουν το εθνικό συμφέρον. Παράλληλα, συνέδεσε τον Μητροπολίτη Άνθιμο με πολιτικές σχέσεις, κάνοντας αναφορά σε στενή επαφή με τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να παραθέσει περαιτέρω στοιχεία.
Οι τοποθετήσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης καταγράφηκαν επίσημα στα πρακτικά της Βουλής και ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε τοπικό επίπεδο στον Έβρο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει δημόσια απάντηση ή τοποθέτηση από τη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης σχετικά με τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν.



