ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

Διεκδικήσεις για αυξήσεις μισθών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και κατάργηση του νομοσχεδίου για το 13ωρο

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την 1η Οκτωβρίου 2025, με στόχο την ανάδειξη των αιτημάτων των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, που αφορούν μισθολογικά ζητήματα, συλλογικές συμβάσεις και την απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο. Η απεργιακή κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και συνδέεται με την κυβερνητική πολιτική που, όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, ενισχύει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, διατηρώντας χαμηλούς μισθούς και επιβάλλοντας «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους εργασίας.

Μεταξύ των κυρίαρχων αιτημάτων των εργαζομένων περιλαμβάνονται:

  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ουσιαστικές αυξήσεις αποδοχών, για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
  • Υλοποίηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στο Δημόσιο.
  • Κατάργηση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου.
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο, με εφαρμογή 35ωρου-πενθήμερου για όλους τους εργαζόμενους

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η κυβερνητική εξαγγελία στη ΔΕΘ, που αφορά μείωση 2% στον φορολογικό συντελεστή (100-200€ τον χρόνο), αποτελεί «ειρωνεία» για χιλιάδες εργαζόμενους που ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις. Παράλληλα, η απεργία της ΓΣΕΕ για την ίδια ημέρα ενισχύει τον κοινό αγώνα εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθιστώντας την κινητοποίηση γενική και ενωτική.

Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζεται ότι δεν θα γίνει ανεκτή η συνέχιση των μισθών πείνας και των εξαντλητικών ωραρίων, ενώ καλεί τα συνδικάτα να δώσουν από κοινού τη μάχη για να μην εφαρμοστεί το «έκτρωμα» του 13ωρου. Η 1η Οκτωβρίου αναμένεται να αποτελέσει ημέρα μαζικής κινητοποίησης των εργαζομένων, με στόχο την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενίσχυση των μισθών και την προστασία της αξιοπρέπειας στο χώρο εργασίας.