Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε το διορισμό της νεαρότερης πρωθυπουργού στον κόσμο, της 34χρονης Σάνα Μάριν του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντι Ρίνε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφαση του Κόμματος του Κέντρου, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε μια απεργία των ταχυδρομείων.
Η υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας Σάνα Μάριν επιλέχτηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της για να αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού. Θα ηγηθεί μιας κεντροαριστερής πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού με γυναίκες επικεφαλής στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα, ενώ ο Ρίνε θα παραμείνει ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο.
Η ιστορία της από κάποιους δεν αντέχεται
Ως παιδί η Μάριν μεγάλωσε από ομόφυλο ζευγάρι – τη μητέρα της και τη σύντροφό της. Μιλώντας στον ιστότοπο Menaset το 2015, η νέα πολιτικός έλεγε πως όταν ήταν μικρή ένιωθε «αόρατη», επειδή δεν ένιωθε ότι μπορούσε να μιλήσει ανοικτά για την οικογένειά της. Όπως μεταδίδει το BBC, η μητέρα της υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερα υποστηρικτική και της έλεγε ότι «μπορούσε να καταφέρει ό,τι ονειρευόταν στη ζωή της». Έγινε η πρώτη στην οικογένειά της που πέρασε στο πανεπιστήμιο. Οι σπουδές είχαν αντικείμενο την τοπική και περιφερειακή διοίκηση και μόλις σε ηλικία 27 ετών ενεπλάκη στην πολιτική σκηνή της περιοχής της. Το 2015 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.
Είναι μητέρα ενός παιδιού, το οποίο έχει αποκτήσει με τον επί μακρόν σύντροφό της Μάρκους Ράικονεν, δίχως να παντρευτούν.
Το προφίλ όμως της Σάνα Μάριν είναι πολύ σκανδιναβικό και δεν συνάδει με τα ιερά και τα όσια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Σκάι, σύμφωνα με τα οποία «μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια, μόνο με τη μητέρα της». Τελεία και παύλα.
Εξάλλου μόλις πριν κάποιες εβδομάδες, η ελληνική βoυλή κατά την ψήφιση για την αναθεώρηση του Συντάγματος απέρριψε την αναθεώρηση τoυ Άρθρου 5, παρ. 2, σχετικά με την απαγόρευση διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.