Η Αλεξανδρούπολη γίνεται επίκεντρο ενός ανερχόμενου, αλλά εξαιρετικά υποσχόμενου τομέα: του οινοτουρισμού!
Στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας “Οργάνωση και Προβολή του Οινοτουρισμού”, η Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. σε συνεργασία με δήμους, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, διοργανώνει θεματικά εργαστήρια, εισηγήσεις, γευσιγνωσίες και περιηγήσεις, στις 9–11 Ιουλίου 2025, με στόχο την ενίσχυση της σύνδεσης του τοπικού οίνου με τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
Το πρόγραμμα ξεκινά στις 9 Ιουλίου, με ένα θεματικό εργαστήριο στο ξενοδοχείο Ramada Plaza by Wyndham Thraki, που φέρνει κοντά επαγγελματίες του κρασιού και του τουρισμού. Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισηγήσεις για το ψηφιακό marketing στον οινοτουρισμό, τη βιωσιμότητα των οινοποιείων, τον ρόλο των τοπικών θεσμών αλλά και βιωματική γευσιγνωσία με την καθοδήγηση του sommelier Χρήστου Παπαδόπουλου, συνδυάζοντας τοπικούς οίνους με εκλεκτά προϊόντα: τυριά, καβουρμά και αλμυρές μαρμελάδες.
Η δράση συνεχίζεται στις 10 και 11 Ιουλίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, οι οποίες περιλαμβάνουν ομιλίες για στρατηγικές προβολής του οινοτουρισμού, παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών και τοποθετήσεις από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες του χώρου και εκπροσώπους του Υπουργείου Τουρισμού.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί η επίσκεψη στα τοπικά οινοποιεία των Χατζησάββα, Ράπτη και Μπέλλας, που θα αναδείξουν το terroir του Κεντρικού και Νότιου Έβρου μέσα από γευστικές δοκιμές και παρουσιάσεις, ενισχύοντας την εμπειρία του επισκέπτη.
Ο Δήμαρχος Σουφλίου και Πρόεδρος της ΕΔΠ LEADER, Παναγιώτης Καλακίκος, καθώς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης, υποδέχονται τους συμμετέχοντες, τονίζοντας τη σημασία του κρασιού ως μοχλού πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Όπως σημειώνεται, ο στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ των οινοποιείων, των τουριστικών επιχειρήσεων, της φιλοξενίας και της γαστρονομίας, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού τοπικού brand που θα προσελκύει οινόφιλους, τουρίστες και επενδυτές.
Ο συνδυασμός ποικιλιακού πλούτου, παραδοσιακών μεθόδων οινοποίησης και του ενδιαφέροντος φυσικού τοπίου, καθιστούν την περιοχή του Έβρου ιδανικό προορισμό για θεματικό τουρισμό. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την εξωστρέφεια.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Οινοτουρισμού στον Έβρο
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025 | Θεματικό Εργαστήριο | Ramada Plaza by Wyndham Thraki
10:00 – 10:30
Προσέλευση συμμετεχόντων – Καφές & συνοδευτικά
10:30 – 10:45
Καλωσόρισμα:
Παναγιώτης Καλακίκος, Πρόεδρος Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε., Δήμαρχος Σουφλίου
Ιωάννης Ζαμπούκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Δημήτριος Κολγιώνης, Διευθύνων Σύμβουλος Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε., Αντιδήμαρχος Φερών
10:45 – 11:15
Παρουσίαση του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας
Ευάγγελος Καζάκης, Γενικός Διευθυντής Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε.
11:15 – 13:00
Εισηγήσεις:
Ελευθέριος Πλακίδας – «Ψηφιακό marketing & social media στα οινοποιεία»
Κωνσταντίνος Χατζηκυριακίδης – «Βιωσιμότητα και καλές πρακτικές στον οινοτουρισμό»
Δρ Θεοδώσης Τσιάκης – «Στρατηγικές και ρόλος των τοπικών φορέων»
Γιώργος Παλησίδης – «Δικτύωση, οινικά φεστιβάλ και οινοτουρίστες»
13:00 – 15:00
Θεματικό εργαστήριο – Γευσιγνωσία από τον sommelier Χρήστο Παπαδόπουλο
Με τοπικά κρασιά, τυριά, καβουρμά & αλμυρές μαρμελάδες
Συμμετέχουν: Οινοποιεία Μπέλλας, Ράπτης, Χατζησάββα, Εβρίτικα Κελλάρια
Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 | Τοπικές Εκδηλώσεις | Αποθήκη 2, Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
10:00 – 14:00
«Μιλώντας για Οινοτουριστικές Εμπειρίες στον Κεντρικό και Νότιο Έβρο»
Χαιρετισμοί: Καλακίκος, Ζαμπούκης, Τοψίδης, Κολγιώνης
Παρουσίαση: Ευάγγελος Καζάκης
Ομιλίες:
Π. Αρχοντής – Περιφέρεια ΑΜΘ
Ε. Πλακίδας – Επικοινωνία & Marketing
Δρ Θ. Τσιάκης – Στρατηγικές & Φορείς
Γ. Παλησίδης – Γαστροδιπλωματία & Τοπικά προϊόντα
Α. Σακαλάκη – Βιώσιμος τουρισμός
Ν. Βλαδίκας – Εκπαιδευτικός τουρισμός
Ν. Ζάχαρης – Εξαγωγές και βιωσιμότητα
Μ. Τριανταφυλλοπούλου – Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού
Μ. Κιάμου – Υπουργείο Τουρισμού (Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου)
19:00 – 22:00
Βραδινή εκδήλωση & μαγειρικές επιδείξεις
Βιωματική γευσιγνωσία με Χρήστο Παπαδόπουλο
Live cooking με τοπικά προϊόντα από τους σεφ Pasquale Lembo & Δημήτρη Κεραμάρη
Φόρμα συμμετοχής: https://forms.gle/6t99VCNNvCocZVc88



