Από το Ορμένιο ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα συνταγές & εξετάσεις πόρτα πόρτα του Υπ. Υγείας

Ένας υγειονομικός στρατός, αποτελούμενος από 250 ειδικά οχήματα με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και 556 επαγγελματίες υγείας, μπαίνει τον Φεβρουάριο στη μάχη για την πρόληψη και την περίθαλψη των πολιτών σε όλη την επικράτεια.

Ακολουθώντας τις ανάγκες υγείας είτε ευάλωτων και ηλικιωμένων ατόμων είτε όσων κατοικούν σε απομακρυσμένες, ορεινές ή νησιωτικές, περιοχές, οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα πάνε πόρτα-πόρτα για να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και να ξεδιπλώσουν ένα διαφορετικό επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας του συστήματος υγείας.

Το έργο των ΚΟΜΥ (οι Μονάδες έγιναν ευρέως γνωστές κατά την πανδημία κορωνοϊού και στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία) αλλά και ο νέος, κομβικός ρόλος τους στο πεδίο της υγείας παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την αναπληρώτρια υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, να αναλύουν το χρονοδιάγραμμα και τους σταθμούς της νέας υγειονομικής παρέμβασης. Ο ΕΟΔΥ θα συντονίζει τις ΚΟΜΥ, διατηρώντας τον διοικητικό του ρόλο αλλά και αξιοποιώντας τη σημαντική τεχνογνωσία από τη μέχρι τώρα διαδρομή τους.

Πιλοτικά σε 3 περιοχές 

Οι ΚΟΜΥ ξεκινούν στις αρχές του επόμενου μήνα πιλοτικά σε τρεις περιοχές, στο Ίλιον (Αττική), την Ψέριμο (Δωδεκάνησα) και το Ορμένιο (Έβρος).

Πρόκειται για περιοχές – μικρογραφίες της επικράτειας που συγκεντρώνουν παθογένειες και προβλήματα στα οποία στοχεύει να δώσει άμεσες και δραστικές λύσεις η συγκεκριμένη υγειονομική παρέμβαση. Το Ίλιον, για παράδειγμα, επιλέχθηκε γιατί οι κοινωνικές ανισότητες κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι κανόνας για τους 130.000 κατοίκους του. Η Ψέριμος, επειδή συγκαταλέγεται στα πολύ μικρά νησιά, με μόλις 35 μόνιμους κατοίκους. Και το χωριό Ορμένιο, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, γιατί ανήκει στις δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές (έχει 344 κατοίκους).

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής οι επαγγελματίες υγείας θα διενεργούν σειρά εξετάσεων, πχ υπερήχους, σπιρομετρήσεις, καρδιογράφημα κα, με βάση τόσο τις ανάγκες των πολιτών όσο και για προληπτικούς λόγους.

Στους πολίτες πόρτα – πόρτα

Στην επόμενη φάση ξεκινά το συνεχές ταξίδι των ΚΟΜΥ σε όλη την επικράτεια, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης στις απομακρυσμένες περιοχές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.
Συνολικά περίπου 1,7 εκατ. πολίτες στην Ελλάδα κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και αντιμετωπίζουν ανισότητες κατά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας. Με τη δραστική παρέμβαση των ΚΟΜΥ το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός θα μειωθεί κατά 50% μέσα στην επόμενη πενταετία. Αυτό θα οδηγήσει και σε σημαντική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, από το 38% που είναι σήμερα για τους Έλληνες, στο 19% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Με βάση τον νέο τους ρόλο οι ΚΟΜΥ α) καλύπτουν τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, τόσο στην κοινότητα όσο και κατ’ οίκον, για άτομα που δεν μπορούν να επισκεφθούν τις δομές υγείας (πχ ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ) και β) παρέχουν προληπτικές υπηρεσίες στις απομακρυσμένες περιοχές (μικρά και πολύ μικρά νησιά, απομακρυσμένες ορεινές περιοχές). Παράλληλα, οι επαγγελματίες υγείας των ΚΟΜΥ συνδράμουν στα προγράμματα που υλοποιούνται ήδη μέσω του «Προλαμβάνω» σε όλη τη χώρα, συγκεκριμένα στο πρόγραμμα καρκίνου του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας καθώς και στο πρόγραμμα καρδιαγγειακών εξετάσεων.

Κάθε Κινητή Μονάδα στελεχώνεται από έναν γιατρό, δύο νοσηλευτές, έναν βοηθό νοσηλευτή, έναν επισκέπτη Υγείας και έναν Οδηγό. Εκτός από τον ΕΟΔΥ, την επιχειρησιακή ευθύνη θα έχει και ο Υποδιοικητής της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι 250 Κινητές Μονάδες αναπτύχθηκαν με κριτήρια πληθυσμιακά και ηλικιακά ανά περιοχή, ωστόσο θα γίνεται επανασχεδιασμός των διαδρομών τους ανά Υγειονομική Περιφέρεια, με βάση τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Οι 556 επαγγελματίες υγείας καταρτίζονται από 74 εκπαιδευτές, κάτι που επίσης θα συνεχίσει να γίνεται με βάση τις ανάγκες των ίδιων και των πολιτών.

Συνταγογράφηση και εξετάσεις για όλους

Στη βάση του έργου των ΚΟΜΥ βρίσκεται η καταγραφή της κατάστασης ανά περιοχή με βάση την οποία θα χαράσσεται και θα υλοποιείται το ταξίδι τους. Ενδεικτικά, οι επαγγελματίες υγείας θα αποτυπώνουν τις ανάγκες του πληθυσμού αρμοδιότητάς τους και θα εντοπίζουν ανισότητες και προβλήματα, που θα επιτρέψουν άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, το προσωπικό των Μονάδων θα κάνει εγγραφές πολιτών στην άυλη συνταγογράφηση και θα συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα.

Σημαντικό σκέλος του έργου τους αποτελεί η κλινική εξέταση παιδιών και ενηλίκων, η οποία θα διευκολύνεται με την τηλεϊατρική. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες υγείας των ΚΟΜΥ θα μπορούν να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερίνης, γλυκόζης, τριγλυκεριδίων, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, κορεσμού αιμοσφαιρίνης στο οξυγόνο, την αρτηριακή πίεση, τον Δείκτη Μάζας σώματος. Θα υπάρχει δυνατότητα για διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης για COVID-19, γρίπη και στρεπτόκοκκο. Και επίσης, θα γίνονται εμβολιασμοί τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων, καθώς και ενημέρωση του ψηφιακού Μητρώου Εμβολιασμών.

Προληπτικές εξετάσεις για 337.000 άτομα

Επιπλέον, ξεκινά μέσω των ΚΟΜΥ το ειδικό πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε Κέντρα Υγείας. Το πρόγραμμα αφορά περίπου 124.000 πολίτες που διαμένουν σε 87 νησιά της Ελλάδας, καθώς και περίπου 213.000 κατοίκους σε 38 ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.
Συνολικά, 337.000 άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη των αναγκών προγεννητικού ελέγχου σε άνδρες και γυναίκες και στον προληπτικό / συμβουλευτικό έλεγχο σε εγκύους.

Σημαντικό πεδίο του έργου των επαγγελματιών των ΚΟΜΥ αποτελεί η προαγωγή Υγείας και Πρόληψης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται συμβουλευτική προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο (με έμφαση στον καρκίνο μαστού, προστάτη, πνεύμονα και παχέος εντέρου), σύσταση για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου τραχήλου της μήτρας, συμβουλευτική ενδυνάμωσης για διακοπή καπνίσματος αλλά και σωματικής άσκησης, ενημέρωση και παρότρυνση για τη δωρεά αίματος. Ακόμη, κατά την κατ’ οίκον επίσκεψη σε ευάλωτους και ηλικιωμένους θα γίνεται εκτίμηση κινδύνου πτώσεων, με δεδομένο ότι οι πτώσεις αποτελούν ένα συχνό και ανησυχητικό πρόβλημα για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Τέλος, οι ΚΟΜΥ θα διατηρούν τον παγιωμένο ρόλο τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Υγείας, όπως ήταν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel ή η μακρά περίοδος της πανδημίας κορωνοϊού.