Τον Κωνσταντίνο Τασούλα προτείνει ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Όχι» της αντιπολίτευσης στον Κώστα Τασούλα – Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει τη Λούκα Κατσέλη

Την απόφασή του να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προτείνει η κυβέρνηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία. Αιτιολογώντας την απόφασή του ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «έκρινα πως το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά».

Είναι ένα πρόσωπο με κυβερνητική εμπειρία και με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή που κορυφώθηκε με την εκλογή του ως προέδρου της Βουλής, στο τιμόνι της οποία βρίσκεται από το 2019.

Ο Κώστας Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959 και είναι δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και γεωργίας (1989-1990). Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Και τέλος είναι Πρόεδρος της Βουλής από το 2019 έως και σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση θα προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται για μια και μόνο 6ετη θητεία και «έτσι η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες».

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η Ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας περιγράφεται και ορίζεται από το Σύνταγμα.
Την διαδικασία προβλέπει αναλυτικά το άρθρο 32 του Συντάγματος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η Βουλή «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείτε από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής».

Κατά το άρθρο «Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου».

Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η πρόταση του πρωθυπουργού και η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ικανοποιεί τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης που ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται πιθανότητα υπερψήφισης του «γαλάζιου» προσώπου.

ΠΑΣΟΚ: Στενά κομματική επιλογή
«Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι δεν έχει συναίσθηση τι σημαίνει συναίνεση ακόμα και σε ύψιστα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτή είχε κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς.
Σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια στενά κομματική επιλογή, επιλέγοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το ύπατο αξίωμα» και ότι «λειτούργησε μονοκομματικά σπάζοντας τις πολιτικές παραδόσεις και αποκαλύπτοντας τη βαθιά πολιτική του ανασφάλεια». Ο Κώστας Τσουκαλάς αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ κράτησε όλο αυτό το διάστημα μια βαθιά θεσμική στάση σεβόμενο τη διαδικασία αλλά και το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου» και προαναγγέλει ότι «με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος». «Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς, στον δρόμο που επέλεξε», καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση αντίθετη με το πνεύμα του Συντάγματος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος για την επιλογή του πρωθυπουργού να προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.
«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κινηθήκαμε απολύτως θεσμικά. Πήραμε πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο με σοβαρότητα και με σεβασμό στον θεσμό. Επισημάναμε ότι η υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι στενή κομματική επιλογή» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Καταθέσαμε πρόταση με προοδευτική προοπτική και κατάλληλο πρόσωπο. Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία. Είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη».

ΚΚΕ: Θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής
«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Γι’ αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας» δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νέα Αριστερά: «Επιλογή στενά παραταξιακή»
«Η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά.
«Η έγνοια του κυρίου Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία και τους ακροδεξιούς ενοίκους της. Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη. Ο κύριος Τασούλας σε όλα τα κρίσιμα θέματα για το κράτος δικαίου -σκάνδαλο υποκλοπών και έγκλημα Τεμπών- έκανε τα πάντα για να στηρίξει τον κύριο Μητσοτάκη και όχι τη διερεύνηση της αλήθειας. Με αυτήν την προϋπηρεσία είναι ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει η Νέα Αριστερά και καταλήγει:
«Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ξέρουν πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα σήμερα αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να υπεκφεύγουν είχαν κάνει το αυτονόητο στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κυρίου Ράμμου για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Οι μικροκομματικές τους επιλογές αποδυνάμωσαν τη δυνατότητα αμφισβήτησής του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη για την υπαγωγή των θεσμών της χώρας στη Νέα Δημοκρατία.