Χωρίς εκδρομές οι μαθητές μέχρι τα Χριστούγεννα

Αποχή από τις εκδρομές μέχρι τα Χριστούγεννα αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ

Απογοήτευση έφερε στους μαθητές η απόφαση των καθηγητών να απέχουν από την συνοδεία πολυήμερων εκδρομών τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα. Η κατάσταση με τη βία ανηλίκων και τα συνεχή παρατράγουδα με τις συμπεριφορές μαθητών για τα οποία υπεύθυνοι κατά τον νόμο είναι οι εκπαιδευτικοί έφεραν γκρίνιες και παράπονα από την περσινή σχολική χρονιά με την ΟΛΜΕ να προτείνει στις ΕΛΜΕ το προειδοποιητικό μέτρο της αποχής το οποίο και αποφασίστηκε.

Οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ καταγγέλλουν: την έλλειψη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να διέπει τις εκδρομές και την άδικη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι καθηγητές, με ψήφισμα των ΕΛΜΕ όλης της χώρας από τις 5 Οκτωβρίου, απέχουν από τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξημένες νομικές ευθύνες που τους καταλογίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και ζητώντας από το Υπουργείο να μην τους επιρρίπτει ευθύνες για τις συμπεριφορές μαθητών. Μπορεί φέτος η αυστηροποίηση των πειθαρχικών μέτρων στα σχολεία να έχει πρόβλεψη για μη συμμετοχή στις εκδρομές μαθητών με παραβατική συμπεριφορά όμως αυτό δεν ικανοποιεί τους καθηγητές.

Αναλυτικά από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, προέκυψαν τα εξής αιτήματα:

  • τη θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να αφορά τις σχολικές
    εκδρομές
  • τη νομική προστασία των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους
  • την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης και την αποζημίωση εκτός έδρας για
    τους συνοδούς εκπαιδευτικούς

Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας εκφράζει την εντονότατη ανησυχία της για τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας από γονείς και μαθητές σε βάρος των εκπαιδευτικών, και υπογραμμίζει τα εξής:

  1. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει.
  2. Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών καταγράφεται το φαινόμενο να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών. Άμεση συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς μερίδας μαθητών, είναι η παντελώς άδικη μεταχείριση των καθηγητών από την πολιτεία.
  3. Πάμπολλοι συνάδελφοι έχουν συλληφθεί από την αστυνομία και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια με την κατηγορία της πλημμελούς άσκησης εποπτείας ανηλίκων ή έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη.