Εκδήλωση και μνημόσυνο εις μνήμην του Χρόνη Αηδονίδη στο Διδυμότειχο

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ, του κορυφαίου καλλιτέχνη, που ανέδειξε τη θρακιώτικη και Εβρίτικη μουσική παράδοση πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό θέμα «Η μουσική και χορευτική παράδοση της Θράκης: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον», υπό την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή εθνομουσικολογίας, Λάμπρου Λιάβα.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και εισηγητές όπως οι Ρένα Λουτζάκη, Χάρης Σαρρής, Αργύρης Κόκορης,ο Δημήτρης Βραχιόλογλου, η Αγγέλα Γιαννακίδου, Μανώλης Βαρβούνης ΔΠΘ μοιράστηκαν τις γνώσεις και την έρευνά τους, τους προβληματισμούς τους, τις προτάσεις τους, τιμώντας το έργο και την κληρονομιά του Χρόνη Αηδονίδη.

Οι εισηγήσεις τους ανέδειξαν τη σημασία της θρακιώτικης παράδοσης, αποδεικνύοντας ότι η αξία της παραμένει ζωντανή και επίκαιρη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Διδ-χου και τις Μητροπόλεις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και Αλεξανδρουπόλεως.

Τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ι.Μ. Διδ-χου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός ο οποίος παρείχε και πολύ υψηλού επιπέδου και θερμή φιλοξενία στους συμμετέχοντες, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου και Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Ευάγγελος Πουλιλιός , ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, οι δύο βουλευτές κ. Κελέτσης Σταύρος και κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού Οικον. και Εθελοντισμού κ. Φανή Μπαχαρίδου και Εκπ/σης και Νέας γενιάς κ. Κατσογριδάκης Στέλιος, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Την συνολική παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η κ. Ευαγγελία Κοσμαδάκη, Προϊσταμένη της Διδύθυνσης Υγείας της Π.Ε. νομού Εβρου.

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου, το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Δασκάλου ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ, το οποίο τέλεσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες μας, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ και Αλεξανδρουπόλεως κ. ΑΝΘΙΜΟΣ.
Στο Ιερό Μνημόσυνο παραβρέθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη:

  • Ο βουλευτής Έβρου κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος.
  • Εκπρόσωποι των βουλευτών Έβρου κ. Σταύρου Κελέτση και κ. Αναστασίου Δημοσχάκη.
  • Η αντιπεριφερειάρχης οικονομικών – πολιτισμού – εθελοντισμού της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ. Φανή Μπαχαρίδου, η οποία, μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Δ.Ο.Σ. και το Δήμο Διδυμοτείχου, είχαν και την επιμέλεια διοργάνωσης της τελετής.
  • Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, μαζί με την αντιδήμαρχο πολιτισμού Στέλλα Ζυγογιάννη, τον πρόεδρο της κοινότητας Καρωτής και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Διδυμοτείχου.
  • Ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ κ. Λάμπρος Λιάβας.
  • Ο εθνομουσικολόγος Δρ. Χάρης Σαρρής, προϊστάμενος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
  • Ο λαογράφος και ερευνητής της παράδοσης κ. Δημήτρης Βραχιόλογλου.
  • Εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού.
  • Ο Πρόεδρος του ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ» κ. Απόστολος Εφραιμίδης ο οποίος με σύντομή εισήγησή του παρουσίασε την βιογραφία του Χρόνη Αηδονίδη μέσα από ένα υπέροχο ΟπτικοΑκουστικό Υλικό.
  • Ο πρόεδρος κ. Φώτης Μπέγγας και μέλη της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ, σύσσωμο το Δ.Σ., η παιδική χορωδία και τα οργανικά σύνολα του ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ», εκπρόσωποι πολλών τοπικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.
    Για το Δάσκαλό του έψαλε, μαζί με βυζαντινό χορό, ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού και αγαπημένος μαθητής και συνεργάτης του Χρόνη Αηδονίδη, κ. Χρήστος Κισσούδης.
    Μετά την τελετή του Μνημοσύνου πραγματοποιήθηκε μία όμορφη και συγκινητική εκδήλωση στη μνήμη του . Εξαίρετη παρουσία είχαν οι χορωδίες: Παιδική χορωδία Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ» και η Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ με την ευθύνη των: Χριστίνας Μπαρμπαγιάννη, Νίκου Εφραιμίδη και Χρήστου Κισσούδη.
    Αιωνία η μνήμη του αγαπημένου μας Χρόνη Αηδονίδη.