Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου πραγματοποίησε με επιτυχία το 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο με τίτλο: «Η Δυναμική της Δημοσιογραφίας στην Περιφέρεια» στην Αλεξανδρούπολη.
Στόχος του συνεδρίου, ήταν να αναδείξει μέσα από εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων αλλά και μέσα από γόνιμο διάλογο, το ρόλο και την αξία του επαγγελματία δημοσιογράφου και των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, στην ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας.
Επίσης, στόχος του ήταν, να παρουσίαση το θετικό ρόλο των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης στην αμφίδρομη σχέση με τους τοπικούς φορείς, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιφέρειας. Παράλληλα μέσα από εισηγήσεις, διάλογο και προτάσεις να κατανοηθεί το νέο εργασιακό περιβάλλον, στη ψηφιακή εποχή της δημοσιογραφίας και των νέων τεχνολογιών.
Το συνέδριο αποτέλεσε ειδησεογραφικό γεγονός για όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους – μέλη της Ένωσης σε όλη την Ελλάδα και ως εκ τούτου είχε μεγάλη συμμετοχή προσδίδοντας πολλαπλά οφέλη στον τόπο διεξαγωγής.
Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν:
1. «Η Σχέση του Δημοσιογράφου με την Τοπική Κοινωνία»
2. «Η Νέα Εποχή της Δημοσιογραφίας – Παραδοσιακά και Νέα Μέσα Ενημέρωσης – Ψηφιακή Μετάβαση – Τεχνητή Νοημοσύνη».
3. «ΜΜΕ – Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας»
4. «Ενημέρωση από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα»
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε ο λόγος σε φορείς της περιοχής, για την ενημέρωση, την ανάδειξη και την προβολή τοπικών θεμάτων, έργων, προοπτικών και δυνατοτήτων στον οικονομικό – επιχειρηματικό τομέα, τον πολιτισμό και τον τουρισμό με σκοπό να γνωστοποιούνταν κάθε ιδιαίτερο τοπικό έργο και δράση, που χαρακτηρίζει την φυσιογνωμία και την ταυτότητα της περιοχής.
Αυτό που τονίστηκε μεταξύ άλλων ήταν και το γεγονός, ότι στις τοπικές κοινωνίες είναι αποδεκτό, ότι τα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο σε σχέση με την ενημέρωση των πολιτών, την καταγραφή προβλημάτων-δυνατοτήτων-ιδιαιτεροτήτων των τοπικών κοινωνικών και την καλλιέργεια της περιφερειακής συνείδησης. Συνεπώς, η ισότιμη μεταχείριση και στήριξη των περιφερειακών ΜΜΕ σε σχέση με τα πανελλήνιας εμβέλειας δίκτυα, είναι ένα ζήτημα, που συνδέεται με την ποιότητα της δημοκρατίας.
Σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών των περιφερειών της Ελλάδος, είναι κοινή πεποίθηση, ότι τα περιφερειακά ΜΜΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, διότι παρέχουν τα εχέγγυα της απαραίτητης πολυφωνίας, συνεισφέροντας επιπρόσθετα στη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, αποτελώντας ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και του δημόσιου διαλόγου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Τα περιφερειακά και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν το πλεονέκτημα της εγγύτητας στην κοινωνία στην οποία αναφέρονται και στην οποία απευθύνονται. Οι άνθρωποι που τα απαρτίζουν είναι κομμάτια αυτών των κοινωνιών και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα.
Όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσφορά του περιφερειακών ΜΜΕ στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες και τελικά στην ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας.
Τα περιφερειακά ΜΜΕ αποτελούν ακόμα μία απόδειξη, ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος έξω από τα τείχη της πρωτεύουσας με τα δικά του προβλήματα, τα δικά του επιτεύγματα, τη δική του ζωή, εφάμιλλη εκείνης εντός των τειχών, ο οποίος έρχεται στο φως διά των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης. Ένας κόσμος που χρειάζεται τη δική του φωνή, τη δική του ιδιαίτερη εικόνα πληροφόρησης και ενημέρωσης, το δικό του βήμα για να αναδείξει τους προβληματισμούς και τα προβλήματά του, να τα θέσει στο τραπέζι ενός κοινωνικού διαλόγου ανοιχτού σε όλους τους πολίτες μιας τοπικής κοινωνίας, με σκοπό τη λύση τους.