Με την υπ’ αριθμ. 747/23-5-2024 απόφασή του, το Στ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως που είχαν υποβάλει οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη. Ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής συγκατηγορούμενός του καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια αντίστοιχα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, για τον ομαδικό βιασμό και την ανθρωποκτονία της νεαρής φοιτήτριας τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου επιβεβαίωσε πλήρως τα ευρήματα του δευτεροβάθμιου ποινικού δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει πλήρως αιτιολογημένη την καταδίκη. Η Ελένη Τοπαλούδη, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, γνωρίστηκε με τον αλλοδαπό κατηγορούμενο στις 25 Νοεμβρίου 2018. Η σχέση τους εξελίχθηκε και, μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, είχαν συναντηθεί ερωτικά τουλάχιστον μία φορά. Το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου, η Ελένη επικοινώνησε με φίλη της μέσω τηλεφώνου, ενώ ταυτόχρονα ανταλλάσσει μηνύματα με τον αλλοδαπό κατηγορούμενο για να κανονίσουν να συναντηθούν.
Απόφαση του Αρείου Πάγου
Το Στ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιβεβαίωσε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, κρίνoντας ότι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν ομαδικό βιασμό και ότι η σεξουαλική συνεύρεση δεν έγινε με συναίνεση της Ελένης. Επιπλέον, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων σχετικά με ψυχολογικά προβλήματα και την ψυχική τους κατάσταση, θεωρώντας τα αβάσιμα και προσχηματικά.
Ακόμα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση της διαδικασίας στο ακροατήριο, ούτε της αρχής της δίκαιης δίκης, ενώ θεώρησε ως αβάσιμους τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων. Η απόφαση κατέστησε σαφές ότι η καταδίκη ήταν πλήρως αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, υποστηρίζοντας έτσι τη δικαιοσύνη για το θύμα και την οικογένειά του.
Η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Αλέξη Κούγια και Ευάγγελο Γκιουγκή, ενώ οι κατηγορούμενοι είχαν ως νομικούς εκπροσώπους τους Χάρη Αμπράζη και Δημήτριο Γεωργαντέλλη-Λαγουμίδη.