8ο Φεστιβάλ Ταινιών Ψυχικής Υγείας με την διοργάνωση της «Ψυχασπίς» στην Ορεστιάδα | 9-13 Οκτωβρίου

Το κέντρο ψυχοκοινωνικής Μέριμνας Ν. Έβρου «Ψυχασπίς» διοργανώνει –για όγδοη χρονιά- Κινηματογραφικό Αφιέρωμα με ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου, που αντλούν τα θέματά τους από την Ψυχική Υγεία. Και η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας- ενώ βασικός της στόχος –όπως και κάθε άλλης κοινωνικής δραστηριότητας της δομής μας- είναι σταθερά η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της πόλης μας, απέναντι στη διαφορετικότητα και στην ψυχική νόσο.

Η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα προστασίας από κινδύνους ψυχικής υγείας, το δικαίωμα σε διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα. Οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι «αόρατοι». Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο βασικότερος στόχος επικοινωνίας της «Ψυχασπίς» προς την κοινωνία της Ορεστιάδας, που την φιλοξενεί ως δομή για δεκαοχτώ χρόνια.
Η 10η Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας τονίζει τη σημασία των δράσεων μας για να προφυλάξουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που πάσχουν. Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με παθήσεις ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική του υγεία, την ευημερία του, τον τρόπο σύνδεσης με τους άλλους και τα μέσα διαβίωσής του. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων.

Φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024:
«Ήρθε η ώρα να θέσουμε σε προτεραιότητα την Ψυχική Υγεία στο χωρο εργασίας»

World Mental Health 2024:
“It is time to prioritise mental health in the workplace”
Εργασία: Ευκαιρία και κίνδυνος για την ψυχική́ υγειά
Έως το 2022, σχεδόν το 60% του παγκοσμίου πληθυσμού́ είναι εργαζόμενοι.
Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό́ περιβάλλον. Η εργασία μπορεί́ να είναι προστατευτικός παράγοντας για την ψυχική́ υγεία αλλά́ μπορεί́, επίσης, να ενέχει πιθανούς κινδύνους. Σε όλο τον κόσμο, εργαζόμενοι, οικογένειες, επιχειρήσεις και ολόκληρες οικονομίες βιώνουν τον αντίκτυπο των προβλημάτων ψυχικής υγειάς. Για όλους τους ανθρώπους οι χώροι εργασίας μπορεί́ να είναι χώροι που ενισχύουν ή υπονομεύουν την ψυχική́ υγεία.

Από́ τη μια πλευρά́, η αξιοπρεπής εργασία είναι γνωστό́ ότι επηρεάζει θετικά́ την ψυχική́ υγεία. ∆εν παρέχει μονό το αναγκαίο εισόδημα αλλά́ αποτελεί́ τη βάση πάνω στην οποία δομείται η καθημερινή́ ρουτίνα της ζωής, αναπτύσσονται θετικές κοινωνικές σχέσεις και μεσώ αυτής το άτομο αποκτά́ αίσθηση σκοπού́ και επιτεύγματος. Για όλους τους εργαζομένους, ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό́ περιβάλλον δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα αλλά́ συντελεί́ στη βελτίωση της εργασιακής απόδοσης και παραγωγικότητας, ενισχύει την μακρόχρονη διατήρηση των εργαζομένων στην εργασία και ελαχιστοποιεί́ την ένταση και τις συγκρούσεις.
Από́ την άλλη πλευρά́, η ανεργία ή η ασταθής ή επισφαλής απασχόληση, οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας ή τα επιβλαβή́ εργασιακά́ περιβάλλοντα, μπορούν όπλα να είναι πηγές άγχους και αποτελούν πηγή́ κινδύνου για την ψυχική́ υγεία των εργαζομένων. Η ανεργία, η εργασιακή́ και οικονομική́ ανασφάλεια και η πρόσφατη απώλεια εργασίας αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση αυτοκτονικών συμπεριφορών.
Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου η ψυχική υγεία αναγνωρίζεται, προωθείται και προστατεύεται- όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να απολαμβάνουν την ψυχική υγεία και να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους- και όπου όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται.
Κι ας έχουμε πάντα αυτήν την υπόμνηση κατά νου…δεν χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να μιλήσουμε και να φροντίσουμε για την ψυχική υγεία! Ας μιλάμε ανοιχτά όλοι…υπερασπιζόμενοι την σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας στο ευρύτερο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Η «Ψυχασπίς» προάγει σταθερά αυτήν την αρχή και απευθύνεται για μια ακόμη φορά στην κοινωνία της πόλης, προσκαλώντας την σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι που στα αλήθεια έχει όλους μας πολλά να μας διδάξει…και σε πολλά σημεία ακόμα και να μας θεραπεύσει, ως ευκαιρία ενδοσκόπησης και πρόσθετου συλλογισμού.

Οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε βράδυ από τις 9-13 Οκτωβρίου 2024, στις 9:15 μ.μ. (την Κυριακή 13/10/2024 θα πραγματοποιηθεί και πρωινή προβολή παιδικής ταινίας για τους μικρούς μας φίλους στις 11:00 π.μ) στο θέατρο «Διόνυσος».
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη….

Προσεχώς λοιπόν…. Κι ας είναι η διάθεση μας για ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν στην ψυχική υγεία δ ι α ρ κ ή ς…