Θα δίνεται η δυνατότητα εγγραφής και σε οποιονδήποτε ιδιώτη γιατρό επιθυμεί ο πολίτης, αλλά ο γιατρός θα πληρώνεται ιδιωτικά
Χωρίς τις ποινές για μη εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, η μεταρρύθμιση περνά στη δεύτερη φάση της, με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των γιατρών και θα είναι εφικτή η κάλυψη του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, ενώ αρχίζουν οι δωρεάν επισκέψεις σε παιδιάτρους για παιδιά. Το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας είναι θέμα χρόνου να βγει σε δημόσια διαβούλευση.
Με το νέο σχέδιο επιχειρείται η προσθήκη στο σύστημα επιπλέον 2.500 Προσωπικών Γιατρών, αφού διευρύνονται οι «δεξαμενές» των γιατρών στους οποίους θα μπορούν να εγγράφονται οι πολίτες. Πλέον, εκτός από τους γιατρούς κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προστίθενται όλοι οι αγροτικοί, που γίνονται Προσωπικοί Γιατροί υποχρεωτικής θητείας, καθώς και οι γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της γενικής/οικογενειακής ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που είχε πραγματοποιήσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν από έξι μήνες, θα δίνεται η δυνατότητα εγγραφής και σε οποιονδήποτε ιδιώτη γιατρό επιθυμεί ο πολίτης, αλλά ο γιατρός θα πληρώνεται ιδιωτικά. Δεν θα ανήκει, δηλαδή, στις παραπάνω κατηγορίες ιατρικού προσωπικού που προσφέρει δωρεάν η Πολιτεία.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν το 2025 να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης 30.000 ευρώ (καθαρά). Τα χρήματα θα δοθούν στους νέους γιατρούς σε δύο δόσεις, 20.000 μόλις ξεκινήσουν την ειδικότητα και 10.000 με την ολοκλήρωση της.
Τέλος το σύστημα αντικινήτρων, πρώτη φορά Προσωπικός Παιδίατρος
Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, είναι η κατάργηση του συστήματος κινήτρων – αντικινήτρων. Πρόκειται για ποινές που είχαν νομοθετηθεί στην περίπτωση που οι πολίτες δεν εγγράφονταν υποχρεωτικά στον Προσωπικό Γιατρό και προέβλεπαν αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις. Έως τώρα το σύστημα αντικινήτρων πήρε συνεχόμενες παρατάσεις εξαιτίας της μη καθολικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού, δεν έχει εφαρμοστεί και ούτε θα εφαρμοστεί, αφού καταργείται, όπως αποκάλυψε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν σε Προσωπικό Γιατρό της επιλογής τους έως και την 1η Ιουνίου του 2025. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα θα τους εγγράψει αυτομάτως. Η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή όμορων δήμων, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής του.
Στο μεταξύ, για πρώτη φορά εισάγονται στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού και παιδίατροι για δωρεάν επισκέψεις παιδιών. Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν 530.000 παιδιά 0-16 ετών, τα οποία θα έχουν τον Προσωπικό τους Παιδίατρο. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού. Αυτή η πολιτική εστιάζει στη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία και μάλιστα για έναν πληθυσμό ευάλωτο όπως είναι τα παιδιά.
Το Υπουργείο Υγείας με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνει ένα αποτελεσματικό σύστημα δεικτών απόδοσης των Προσωπικών Γιατρών, βάσει αντικειμενικών δεδομένων. Τέτοια είναι για παράδειγμα η συμμετοχή του εγγεγραμμένου πληθυσμού σε δράσεις πρόληψης. Είναι ήδη γνωστό, άλλωστε, ότι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο θα συνδέονται στενά με τον Προσωπικό Γιατρό, αφού θα είναι εκείνος που θα κινητοποιεί και θα ενημερώνει τους πολίτες για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εποπτεύει αποτελεσματικά την παροχή υπηρεσιών του συστήματος των Προσωπικών Γιατρών και να τους ενισχύει με κατάλληλα εργαλεία, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η χώρα μας διαθέτει 2.214 Προσωπικούς Γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Επίσης, έχουν ενταχθεί 1.331 ιδιώτες γιατροί και έχουν εγγραφεί συνολικά λίγο περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56%.