Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στον Έβρο! Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές!

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024 προβλέπεται:

1Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4, για τις περιοχές των Δασαρχείων ΑλεξανδρούποληςΣουφλίου και νήσου Σαμοθράκης.

2Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας κινδύνου 3, για τις περιοχές του Δασαρχείου Διδυμοτείχου.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον τίθεται σε ισχύ η υπ΄αριθμ. 172425/1922/03-06-2024 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων εντός περιοχών NATURA, δασικών οικοσυστημάτων, πάρκων και αλσών, ανά Δασαρχείο ως εξής:

1Για τα Δασαρχεία Αλεξανδρούπολης καιΣουφλίου και τη νήσο Σαμοθράκη (δείκτης 4) από τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής 16-08-2024 έως τις 7:30 το πρωί της επόμενης ημέρας (Σάββατο 17-08-2024), στις παρακάτω δασικές περιοχές ανά Δασαρχείο:

ΑΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  1. Αναδασώσεις έναντι Κ.Α.Α.Υ. Μάκρης
  2. Κατασκήνωση Μάκρης
  3. Άλσος Γαλλικού Σταθμού Ο.Σ.Ε.
  4. Πλατανότοπος Μαΐστρου
  5. Χώρος αναψυχής Καλλιθέας
  6. Χώροι αναψυχής Λεπτοκαρυάς (3 χώροι)
  7. Χώρος αναψυχής Συκοράχης
  8. Περιαστικό Δάσος Φερών
  9. Περιαστικό Δάσος Πυλαίας
  10. Περιαστικό Δάσος Μελίας
  11. Καταφύγιο Άγριας Ζωής Καβησού (Κ.Α.Ζ.)

ΒΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

  1. Περιαστικό Δάσος Σαμοθράκης
  2. Δασική στάση «Αλεβάντζα» Σαμοθράκης

ΓΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

  1. Περιοχή δασικού συμπλέγματος «Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου» (περιοχές Προβατώνα – Λευκίμης – Δαδιάς – Γιαννούλης – Κοτρωνιάς).

2Για το Δασαρχείο Διδυμοτείχου (δείκτης 3) ισχύει το μέτρο από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής 16-08-2024, στις εξής περιοχές:

ΔΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

  1. Αναδασώσεις – Χώρος αναψυχής Τσίγγλας

Από την απαγόρευση εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με τον νόμο για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας και τη βεβαίωση του διοικητικού προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η απόφαση ισχύει έως ότου ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς πέσει στην κατηγορία δύο (2).