Σύλλογος ΠΕ Ορεστιάδας: Αυξημένες ανάγκες θέσεων καθαριότητας των σχολείων στο Δήμο Ορεστιάδας

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος ΠΕ Ορεστιάδας τονίζει τις ανάγκες καθαρισμού που έχουν οι σχολικές μονάδες και τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έχουμε από πολλά χρόνια επισημάνει ότι οι αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των σχολείων κάνουν αναγκαία τη σταθερή υποστήριξη από επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, όπως και μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα.

Πάγια θέση μας είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, τόσο στην εκπαίδευση όσο και για όλους τους εργαζόμενους. Είναι όμως πραγματικότητα, η επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, υλοποιώντας πολιτικές χαμηλού κόστους στην εκπαίδευση, να προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις ελαστικής εργασίας ορισμένου χρόνου (4ωρα, 10μηνα κλπ), αναθέτοντας τη διαδικασία, εν προκειμένω των σχολικών καθαριστριών/στών, στους Δήμους.

Δεν μπορεί, όμως, μια πάγια ανάγκη των σχολείων να γίνεται αντικείμενο πολιτικής προσλήψεων κάποιων Δήμων, όπως συμβαίνει φέτος στον Δήμο Ορεστιάδας. Η αύξηση κατά 8 (όχι 10 που ανακοινώνεται) των προσλήψεων μειωμένου ωραρίου καθαριστριών/στών δεν προκύπτει από αύξηση των συνολικών διαθέσιμων ωρών για καθαρισμό των σχολείων, αλλά με υποβιβασμό 13 συμβάσεων πλήρους ωραρίου σε μειωμένου. 

Πρόκειται για απόφαση που δεν υπαγορεύτηκε από ενδιαφέρον και με στόχο τη βελτίωση των όρων παροχής καθαρισμού των σχολείων αλλά διαχείρισης προσλήψεων, που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις.   

Ο καθημερινός καθαρισμός των σχολείων δεν είναι έκτακτη ανάγκη. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας τώρα.