Με την συνδρομή των κτηνιάτρων της Περιφέρειας και μόνο, θα ξεκινήσει η κλινική επισκόπηση των μονάδων εκτροφής των Αιγοπροβάτων, για τον εντοπισμό τυχόν συμπτωμάτων του ιού της πανώλης στην ΑΜ-Θ.
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προγραμματίστηκε σειρά ελέγχων σε μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού της πανώλης.
Μέχρι στιγμής σε μία μονάδα της Θράκης εντοπίστηκε ο ιός, αλλά όλοι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν τα ζώα τους κλεισμένα στις μονάδες, να μη γίνονται αγοραπωλησίες και μεταφορές ζώων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.
Πάντως ήδη ο ιός έχει πλήξει αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας. Επίσης, ζητά αποζημίωση τουλάχιστον 350 ευρώ στα αιγοπρόβατα και 150 ευρώ για τα αρνιά.
Πάντως ο Σύνδεσμος επαναφέρει και το θέμα του εμβολιασμού με ευθύνη του κράτους, ώστε να βελτιωθεί η υγεία και η παραγωγικότητα των ζώων. Επίσης, εφιστά την προσοχή στις εισαγωγές από τη Ρουμανία, αφού εκεί υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα της ασθένειας. Το θέμα των εισαγωγών είναι πολύ σοβαρό, αφού με την απόφαση να μη μεταφέρονται και να μη σφάζονται ζώα, η αγορά αντιμετωπίζει πρόβλημα με έλλειψη κρέατος, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος.