Καπνοί από πυρκαγιά στην Τουρκία και τη Βουλγαρία ανησύχησαν περιοχές του Έβρου

Μνήμες του περασμένου καλοκαιριού ξύπνησαν στο Έβρο καπνοί σε διάφορες περιοχές που ανησύχησαν τους κατοίκους. Γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη έγινε πολύ έντονη η μυρωδιά της κάπνας και λογικά όλοι πίστεψαν οτι υπάρχει νέα πυρκαγιά.

Επί ποδός και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπάθησαν να εντοπίσουν εάν υπήρχε εστία πυρκαγιάς κυρίως στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου χωρίς ευτυχώς να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μετά από λίγες ώρες η αίσθηση της κάπνας άρχισε να μειώνεται και μέχρι να ξημερώσει είχε χαθεί εντελώς.

Η πρώτη εξήγηση ήταν οτι πρόκειται από καπνό που μεταφέρθηκε λόγων των ανέμων, είτε από την πλευρά της Βουλγαρίας είτε από αυτήν της Τουρκίας. Στην περίπτωση της Βουλγαρίας υπάρχει πρόβλημα με την πυρκαγιά στην περιοχή του Χάσκοβο, αλλά είναι αρκετά βόρεια από την Ελλάδα. Αλλά έτσι δικαιολογούνται και οι καπνοί στα βόρεια όπως περιοχές του Διδυμοτείχου.

Βέβαια δημοσιεύθηκαν κάποιες πληροφορίες για μεγάλη πυρκαγιά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και μάλιστα οτι προήλθε από τη μεριά της Ελλάδας, αλλά δεν αφορούν τη δική μας περιοχή. Είναι πυρκαγιά, όντως μεγάλη, στα βόρεια ορεινά του νομού Σερρών και συγκεκριμένα στην περιοχή των βουλγαρικών χωριών Τσεπέλοβο και Πέτροβο.

Υπήρχε όμως χθες και μια πυρκαγιά στην Τουρκία, απέναντι από το Λυκόφως Σουφλίου και κοντά στο παλιό ελληνικό χωριό Κιουπλί, η οποία ξεκίνησε από καλαμιές και επεκτάθηκε σε μικρή δασική έκταση. Η φωτιά τελικά σβήστηκε, αλλά οι καπνοί φυσιολογικά επεκτάθηκαν και λόγω των ανέμων έγινε αισθητή στο κεντρικό και κυρίως στο νότιο τμήμα του Έβρου.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, για μία ακόμη φορά συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα υγείας, να προστατεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις και να αποφεύγουν τον καπνό, μένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες μέχρι να διαλυθεί η κάπνα ή να απευθυνθούν σε γιατρό.