Οργή για τη ρύθμιση που επιτρέπει την επίταξη ιδιωτών γιατρών σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία

Κινητοποιήσεις την Παρασκευή 26/7 κατά της επίταξης των γιατρών

Οργισμένη είναι η ιατρική κοινότητα, λόγω της τροποποιητικής ρύθμισης σχετικά με την επίταξη ιδιωτών γιατρών σε νοσοκομεία με «άγονες» προκηρύξεις, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας που υποχρεώνουν τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές υγείας, υπό την απειλή του αποκλεισμού από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εμφανίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Οι ιδιώτες γιατροί που δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της κυβέρνησης να στελεχώσουν το ΕΣΥ στα 15 νοσοκομεία που προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την κάλυψη των κενών θέσεων και καταλήγουν «άγονες», κινδυνεύουν με στέρηση του δικαιώματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Στη σχετική διάταξη περιγράφονται ξεκάθαρα οι κυρώσεις για τους γιατρούς που δεν θα συνδράμουν στο ΕΣΥ, μετά την έκκληση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Ειδικότερα, στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί οφείλουν να καλύπτουν τα κενά σε Νοσοκομεία εφόσον τους ζητηθεί, σε περίπτωση άρνησής τους, ωστόσο, θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Ταυτόχρονα προβλέπεται αφαίρεση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν στις εφημερίες στο ΕΣΥ.

«Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών εργασίμων ημερών.

Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων», αναφέρει η σχετική διάταξη.

Αναφορικά με τον αποκλεισμό από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διευκρινίζονται τα εξής:
«Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αξιοποίηση διάταξης νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας Πλεύρη εν μέσω πανδημίας, η οποία υποχρεώνει τους ιδιώτες να δουλέψουν στο ΕΣΥ.

Αντιδρά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.

Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδώσουν Δελτία Τύπου και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου, ώστε να ενημερώσουν φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας και να εκδώσουν ανακοινώσεις που θα παραδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξηγώντας τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας.

Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του Προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει αύριο διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις μας. Θα παραχωρήσει επίσης συνέντευξη τύπου, της οποίας την ακριβή ημέρα και ώρα θα ενημερώσουμε με νεότερο Δελτίο Τύπου»