Ελεύθεροι οι τρεις ‘Αυτόκλητοι Σερίφηδες’ του Έβρου

Η κατηγορία μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα με ποινές και αναστολές


Ελεύθεροι αφέθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής οι τρεις κατηγορούμενοι, γνωστοί ως «αυτόκλητοι σερίφηδες» του Έβρου, που είχαν φυλακίσει 13 μετανάστες από το Πακιστάν και τη Συρία σε ένα τρέιλερ-κλουβί σε δασική περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον Αύγουστο του 2023, υποδεικνύοντάς τους ως «εμπρηστές» της καταστροφικής πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή.

Οι τρεις άνδρες αντιμετώπισαν κατηγορίες για αρπαγή, παράνομη κατακράτηση και περιφορά μεταναστών με χρήση βίας και ρατσιστικά χαρακτηριστικά, κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, με αποτέλεσμα τη μετατροπή της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, καθώς οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικό κίνητρο και καταδικάστηκαν μόνο για παράνομη κατακράτηση.

Ο επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη καταδικάστηκε για τις πλημμεληματικές κατηγορίες προστασίας προσωπικών δεδομένων και παράνομης κράτησης σε 5,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για την κατηγορία της παράνομης κράτησης σε 4,5 χρόνια φυλάκισης έκαστος, επίσης με αναστολή. Οι ποινές των τριών ανδρών είναι μετατρέψιμες χρηματικά με 10 ευρώ την ημέρα. Οι 10 μήνες που πέρασαν προφυλακισμένοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο αφαιρούνται από την ποινή τους. Κατά συνέπεια, και οι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.