Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί στην περιοχή μας το Γεωθερμικό πεδίο στο Αρίστηνο Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση του νομοσχεδίου “Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις”.
Ένα πολύ σημαντικό και αναγκαίο νομοσχέδιο συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το οποίο εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει και ρυθμίζει τρεις βασικές δραστηριότητες αρμοδιότητας του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
– θεσμοθετεί το πλαίσιο διαχείρισης της γεωθερμικής ενέργειας της χώρας μας
– θεσμοθετεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου
– αναβαθμίζει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σε Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ),
– ενώ παράλληλα, ρυθμίζει κάποια επιμέρους ζητήματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν σε χωροταξικά, πολεοδομικά και ενεργειακά ζητήματα.
Η Νατάσα Γκαρά, ως εισηγήτρια του νομοσχεδίου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε συνοπτικά τις κεντρικές και σημαντικότερες διατάξεις του σχεδίου νόμου αλλά κυρίως υπογράμμισε την αξιοποίηση του μεγάλου πλεονεκτήματος της χώρας μας, που ονομάζεται γεωθερμία, η οποία μπορεί να συμβάλει δυναμικά στη δημιουργία πυρήνων οικονομικής δραστηριότητας, στην εξοικονόμηση κονδυλίων για την παραγωγή ενέργειας, και στη μείωση του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα.
Σε γενικό πλαίσιο το νομοσχέδιο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων ώστε να δοθεί μια νέα σε μεγάλα ενεργειακά έργα και κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των γεωθερμικών πεδίων αποτελεί στη δική μας περιοχή το Γεωθερμικό πεδίο στο Αρίστηνο Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και για τον λόγο αυτόν η κα. Γκαρά έκανε ειδική αναφορά κατά την εισήγησή της, σημειώνοντας πως ” το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα πολλαπλά οφέλη που επιφέρει ένα γεωθερμικό πεδίο σε μια τοπική κοινωνία.
Η αξιοποίηση του πεδίου αφορά στην τοπική ανάπτυξη και θα αξιοποιηθεί από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τη θέρμανση όλων των Δημοτικών κτιρίων, για θέρμανση ή άλλη ενεργειακή χρήση από του ντόπιους κατοίκους, τους αγρότες, διάφορες ομάδες παραγωγών και τοπικούς επιχειρηματίες με δίκτυα που θα αναπτύσσονται και σε τρεις αγροτικές περιοχές.
Η αγαστή συνεργασία, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της αντιδημαρχίας ενέργειας, απέφερε καρπούς στην εν λόγω περίπτωση και οφείλω να αναφέρω πως για «πρώτη» φορά στη χώρα μας επιτεύχθηκαν κόντρα στην τεράστια γραφειοκρατία όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες για τη διανομή θερμικής ενέργειας, οι εγκρίσεις, οι νέες βαθιές γεωθερμικές γεωτρήσεις, οι έρευνες νέων υλικών σωληνώσεων και ειδικών αντλιών υψηλών θερμοκρασιών.
Εκτός αυτού, σημειώνεται επίσης, πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και μια νέα Γεωθερμική γεώτρηση προς αναζήτηση ποσοτήτων γεωθερμικών ρευστών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τηλεθέρμανση των κατοίκων στους οικισμούς της Άνθειας – Αριστείνου, Λουτρού, Δωρικού – Αετοχωρίου και Αγνάντιας με οφελούμενους περίπου 3000 κατοίκους.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, τα οφέλη, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την οικονομία, είναι τεράστια από την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, και το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο στον τομέα του ενεργειακού μετασχηματισού της χώρας. “
Η συζήτηση του νομοσχεδίου πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη 14 Μαρτίου. Είναι κοινώς αποδεκτό πως οι διατάξεις του παρόντος σχέδιο νόμου για τη γεωθερμία αναμένεται εδώ και πολύ καιρό από όσους ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως όμως αποτελεί για εμάς σημείο αναφοράς, καθώς πρόκειται να βελτιώσει και να αναδείξει τις ενεργειακές δυνατότητες της περιοχής μας.