Αλλάζει ο χάρτης των ΑΕΙ στη Βόρεια Ελλλάδα

Θετικές εξελίξεις για τη Νοσηλευτική και νέα τμήματα σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημιακού χώρου, μεταξύ του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ των περιφερειών Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Έβρου Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, καθώς και ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Γιώργος Στάμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοινώθηκε ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια εντάσσονται στον Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό χώρο, με συνεργίες και στα Προπτυχιακά Τμήματα με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (μέχρι σήμερα αυτό γίνεται μόνο στα Μεταπτυχιακά Τμήματα). Συμφωνήθηκαν δε, με την κα Ξενογιαννακοπούλου, 800 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ – Καθηγητές Πανεπιστημίου. Παράλληλα, όσα Πανεπιστήμια μπαίνουν σε διαδικασία ενοποίησης και συνεργασιών, θα λαμβάνουν επιπλέον χρηματοδότηση έως και 600.000 ευρώ. Διευκρινίστηκε ότι για όλα τα Ιδρύματα υπάρχουν ήδη τα διαθέσιμα κονδύλια για μελέτες και νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, αρκεί να υπάρξει εξέλιξη στις σχετικές διαδικασίες, στις οποίες πρέπει να προβούν τα Ιδρύματα, για την απορρόφησή τους.

 

Οι θετικές εξελίξεις για το ΔΠΘ

Σχετικά με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σε πρώτη φάση και μετά από τη διαβούλευση, έχει γίνει αποδεκτή η πρόταση για την ίδρυση νέων Τμημάτων, ένα εκ των οποίων και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών στη Νέα Ορεστιάδα, όπως πρώτα προ μηνών ανακοίνωσε στο Ράδιο Μεθόριος η Νατάσα Γκαρά. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται μόνο η πρόταση για την Κτηνιατρική, για την οποία συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή, ώστε να εξετάσει την πρόταση, καθώς πρόκειται για Σχολή με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε υποδομές και κονδύλια.

Σημαντική εξέλιξη και η πρόταση για αξιοποίηση ως Ερευνητικό Ινστιτούτο, του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στη Νέα Ορεστιάδα.

 

Για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου

Συγχωνεύονται και ενοποιούνται σε ένα ΑΕΙ το μέχρι σήμερα ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας-Θράκης, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπως και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Σε αυτό εντάσσεται πλέον και το Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, το οποίο σε πρώτη φάση θα λειτουργεί ως παράρτημα της Σχολής Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης, ώστε να βρίσκεται σε συνεργασία μαζί του και να στηρίζεται απ’ αυτό. Οι υπάρχοντες φοιτητές θα ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους, ενώ αργότερα, με λίγα επιπλέον μαθήματα, αν οι φοιτητές το επιθυμούν θα μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε Πανεπιστημιακό. Από τη νέα χρονιά μάλιστα, θα ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος ανωτατοποίησης, όπως και σε όλα τα τμήματα των ΤΕΙ, με νέο πρόγραμμα σπουδών. Επομένως, σημειώνεται πως δεν θα υπάρξει κενή χρονιά εισαγωγής στο μηχανογραφικό. Σημαντικό, ωστόσο, πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη σε υποδομές, κάτι για το οποίο πρέπει να φροντίσει ο Δήμος Διδυμοτείχου, με την παραχώρηση ή εύρεση κτηρίων για τη στήριξη και λειτουργία της Νοσηλευτικής.

 

Ίδρυση Τεχνολογικών Τμημάτων διετούς φοίτησης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ίδρυση των Τεχνολογικών Τμημάτων διετούς φοίτησης, όπου οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα εισάγονται χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ οι υπόλοιποι απόφοιτοι με εξετάσεις. Θα αποκτούν πτυχίο επαγγελματικής πιστοποίησης και στόχος είναι να συνδεθούν με τις τοπικές ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς. Αυτά τα Τεχνολογικά Τμήματα θα ιδρυθούν από τα Πανεπιστήμια, με βάση και τις προτάσεις των φορέων (π.χ. μελισσοκομία, γαλακτοκομία, ψηφιακή γεωργία, συντήρηση εξωτερικών χώρων κ.λπ.)

Τέλος, καθώς μέσα στο Μάρτιο πρόκειται να κατατεθεί το Νομοσχέδιο για το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στη Βουλή, τις προσεχείς ημέρες προγραμματίζεται να προκληθεί από τους βουλευτές ευρύς διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς του νομού για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ίδρυση αυτών των νέων Τεχνολογικών Τμημάτων διετούς φοίτησης.