Στη διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησης για το έργο εγκατάστασης 10 ανεμογεννητριών στη θέση «Τρίκορφο», εντός του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, προχώρησε η μέχρι πρότινος ενδιαφερόμενη εταιρεία. Το εν λόγω έργο είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις πέρσι το καλοκαίρι, καθώς, ενώ ήταν χωροθετημένο σε περιοχή όπου απαγορεύεται δια νόμου η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αποστείλει κανονικά την αίτηση της εταιρείας στις αρμόδιες υπηρεσίες για γνωμοδότηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αδειοδότησή του.
Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο έγινε γνωστό πριν περίπου ένα χρόνο, λίγους μήνες μετά τη φωτιά του Ιουλίου του ’22 που έκαψε μέρος του δάσους, και λίγους μήνες πριν την περσινή καταστροφή που κατάφερε άλλο ένα τεράστιο πλήγμα στη Δαδιά. Παρ’ όλα αυτά, μόλις πριν λίγες ημέρες η εταιρεία προχώρησε στη διακοπή της διαδικασίας αδειδότησης του έργου.
Όπως κατήγγειλε η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών, για τα οποία το Εθνικό Πάρκο αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη απειλούνται ήδη από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη. Μάλιστα, στον Έβρο και τη Ροδόπη έχουν καταγραφεί 26 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες (μεταξύ των οποίων 14 γύπες), περισσότερα από 100 πουλιά μικρότερων ειδών και εκατοντάδες νυχτερίδες.
Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης: Μια μικρή ανάσα
Σε σχόλιό της, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως μία μικρή ανάσα για το δάσος, στηλιτεύοντας την στάση του ΥΠΕΝ που τόσους μήνες μετά την πυρκαγιά δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών, αγνοώντας τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
«Μια μικρή ανάσα για το δάσος της Δαδιάς η απόσυρση του αιολικού σταθμού που σχεδιάζονταν να εγκατασταθεί στη θέση «ΤΡΙΚΟΡΦΟ», μέσα στο Εθνικό Πάρκο!
Πέρυσι, πριν την καταστροφική φωτιά, είχαμε όλοι εκπλαγεί όταν εταιρεία ανάπτυξης έργων αιολικής ενέργειας υπέβαλε αίτηση για αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Ακόμη περισσότερο είχαμε εκπλαγεί όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντί να απορρίψει την αίτηση, λόγω ότι με κοινή υπουργική απόφαση δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών εντός του Εθνικού Πάρκου, το έστειλε στις υπηρεσίες για γνωμοδότηση εκκινώντας έτσι τη διαδικασία αδειοδότησης του.
Ο αιολικός σταθμός έλαβε αρνητικές γνωμοδοτήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες (αλλά και θετικές) καθώς και έντονες αντιδράσεις από πλήθος πολιτών, φορέων και οργανώσεων που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Τον Μάρτιο 2024, η εταιρεία τελικά αναγκάστηκε να ζητήσει διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησης και να αποσύρει το έργο της. Για ένα ολόκληρο χρόνο, το ΥΠΕΝ αναίτια καθυστερούσε να εκδώσει μια ομολογουμένως «εύκολη» απορριπτική απόφαση για αυτόν τον αιολικό σταθμό!
Όπως επίσης καθυστερεί, έξι και πλέον μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον Έβρο και τη Ροδόπη, να λάβει απόφαση για τη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών, αγνοώντας τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Και όλα αυτά εις βάρος της προστασίας των απειλούμενων πουλιών και των οικοσυστημάτων τους, αλλά και της εκφρασμένης ανάγκης των πολιτών για βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης και όχι ευκαιριακή!».