ι μαθητές συνεργάστηκαν και κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν το πείραμα στο προαύλιο του σχολείου τους
Οι μαθητές της Α τάξης του Λυκείου Τυχερού πραγματοποίησαν την Τετάρτη 20 Μαρτίου (ημέρα εαρινής ισημερίας) το ιστορικής αξίας πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου τους.
Οι μαθητές συνεργάστηκαν και κατόρθωσαν να υπολογίσουν με ικανοποιητική ακρίβεια την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης!
Το πείραμα αυτό (Πείραμα του Ερατοσθένη) είναι από τα καλύτερα πειράματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν εκτός τάξης με την χρήση απλών πειραματικών μετρητικών διατάξεων (πήχη κάποιου ύψους, βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο, ρολό από χαρτί κουζίνας, ένα κουτί από κάποια συσκευασία κα.) και ενός μέτρου ή χάρακα.
Υπεύθυνοι καθηγητέςΔελιακίδης Παναγιώτης ΠΕ04Κεραμέα Κατερίνα ΠΕ03
Λίγα λόγια για τον Ερατοσθένη και το «πείραμά του».
Ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) έζησε κυρίως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου εργάσθηκε ως βιβλιοθηκάριος στην γνωστή βιβλιοθήκη. Ασχολήθηκε με την αστρονομία και με ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ήταν η μέτρηση της μεσημβρινής περιφέρειας της Γης (κατεύθυνση Βοράς – Νότος). Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν), ο ήλιος κάθε μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου) ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού και οι σκιές των αντικειμένων στο Ασουάν ήταν μηδενικές.
Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου «σχημάτιζαν» με τον υπολογισμό του μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου.
Ζήτησε να μετρηθεί η απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης (περίπου στα 800km). Η απόσταση μετρήθηκε από τους «περιπατητές» που χρησιμοποίησε. Τελικά υπολόγισε, με αξιοζήλευτη ακρίβεια την περιφέρεια της γης σε 39.690 χιλιόμετρα. Με ένα απλό τρόπο κατ’αρχήν απέδειξε ότι η Γη είναι «σφαιρική» και μάλιστα μέτρησε «πόσο μεγάλη είναι»!