Αντιδράσεις φοιτητών – καθηγητών για το νομοσχέδιο
Για δύο μέρες θα βρίσκονται στους δρόμους οι φοιτητές, αρχής γενομένης από την απεργία της Τετάρτης, καθώς οι αντιδράσεις δεν έχουν τελειωμό και από την πανεπιστημιακή κοινότητα, με την «μάχη» τώρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μεταφέρεται στη βουλή.
Εκτός από τα κόμματα, κατά του νομοσχεδίου, έχουν ταχθεί ή έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και κυρίως ως προς τη συνταγματικότητα και οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων που σε γενικές γραμμές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνεπώς η συνταγματική αναθεώρηση θα ήταν η θεσμικά προτιμητέα διαδικασία, η οποία εξασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια δικαίου.
Επίσης, ότι το νομοσχέδιο αποτελείται από ένα σύνολο γενικών διατυπώσεων, παραπέμποντας σχεδόν για όλα τα κρίσιμα θέματα στους εσωτερικούς κανονισμούς των μητρικών Ιδρυμάτων. Την περίοδο αυτή αναπτύχθηκε και ένα «κίνημα» πανεπιστημιακών κατά του νομοσχεδίου. Μάλιστα έχουν προχωρήσει στη συγκέντρωση υπογραφών, έχουν ξεπεράσει τις 1500 και έχουν δηλώσει ότι θα καταφύγουν στο ΣτΕ ακόμη και εάν το σχέδιο νομοθετηθεί.
Το νομοσχέδιο για τα δήθεν «ελεύθερα» ή «μη κρατικά» πανεπιστήμια είναι εξώφθαλμα αντισυνταγματικό λένε και οι φοιτητές του ΔΠΘ, οι οποίοι όλες αυτες τις ημέρες δεν σταμάτησαν τον αγώνα τους, υποστηρίζοντας, πως όταν το σύνταγμα λέει «απαγορεύεται» δεν εννοεί τίποτα άλλο από ότι απαγορεύεται. Το νομοσχέδιο έχει εδώ και πολύ καιρό ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυρίας στην εκπαιδευτική κοινότητα με τους φοιτητές να πραγματοποιούν καταλήψεις και συνεχή μαζικά συλλαλητήρια και στην περιφέρεια ΑΜΘ.
Αξίζει να σημειωθεί, πως εκτός από τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας το νομοθέτημα έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις συνταγματολόγων. Αφού έγκριτοι νομικοί έχουν εκφράσει την εκτίμηση, ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το άρθρο 16 του συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα ασκείται αποκλειστικά από δημόσιους φορείς.