Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας προς τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με επίκεντρο την σύσταση μεταδευτεροβάθμιων σχολών Υλοτομίας και Αλιείας-Αλιεργατών στον Ν.Έβρο!!
Πρόκειται για ένα διαχρονικά αίτημα του βουλευτή επί σειρά ετών, το οποίο διεκδίκησε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/pfbid02BC7aJuNAvXioskxFrvXddVx4LfYRdngFnJdbbG8Z59ZoP86NyLFGCJzpLgLaPwBpl & . https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11647956.pdf) αλλά και σε συνάντηση εργασίας με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις 26/04/2021 (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3523465104419742).
Υπογραμμίζει δε ότι στο πλαίσιο του διήμερου (10&11/9) οδοιπορικού που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Έβρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την δημιουργία Δημόσιου ΙΕΚ Υλοτομίας, ώστε το Σουφλί και η Δαδιά να γίνουν κέντρο εκπαίδευσης Υλοτόμων για όλη την Ελλάδα.
Θυμίζει δε ότι έχει προτείνει επίσης την σύσταση μετα-δευτεροβάθμιας Σχολής Σχολής Αλιέων Αλιεργατών με δυο (2) Τμήματα , το μεν πρώτο στις Φέρες, ως Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων λόγω του Δέλτα Ποταμού Έβρου.
Ο βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς αν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες σύστασης της Σχολής Υλοτομίας στον Δήμο Σουφλίου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, καθώς επίσης αν εξετάζεται το ενδεχόμενο σύστασης Σχολής Αλιέων Αλιεργατών με δυο (2) Τμήματα , το μεν πρώτο στις Φέρες, ως Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων λόγω του Δέλτα Ποταμού Έβρου.
Ακολουθεί η Ερώτηση:
Αλεξανδρούπολη 13/11/2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Σύσταση Δευτεροβάθμιων Σχολών Υλοτομίας & Αλιείας στον Ν.Έβρου
Η Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έθεσε τις βάσεις μια νέας εποχής για την εκπαιδευτική θωράκιση στον Έβρο με την ίδρυση και λειτουργία ήδη από το έτος 2022-2023 του παραρτήματος του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Διδυμοτείχου στο Σουφλί με αντικείμενα την Μελισσοκομία- Σηροτροφία, Αμπελουργία & Οινοποιία.
Ήδη από τον Μάϊο του 2020 στο πλαίσιο του ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ Ν.ΕΒΡΟΥ που κατέθεσα στην τότε Υπουργό Παιδείας (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/pfbid02BC7aJuNAvXioskxFrvXddVx4LfYRdngFnJdbbG8Z59ZoP86NyLFGCJzpLgLaPwBpl) είχα προτείνει, μεταξύ άλλων, την σύσταση δευτεροβάθμιας Σχολής Υλοτομίας στον Δήμο Σουφλίου!
Στο πλαίσιο του διήμερου (10&11/9) οδοιπορικού που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Έβρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την δημιουργία Δημόσιου ΙΕΚ Υλοτομίας, ώστε το Σουφλί και η Δαδιά να γίνουν κέντρο εκπαίδευσης Υλοτόμων για όλη την Ελλάδα.
Διαχρονικά υπογράμμισα, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου (βλ. https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11647956.pdf) και σε συνέχεια της από 26/04/2021 (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/3523465104419742) συνάντησης εργασίας με τον Πρωθυπουργό , ότι η άσκηση ορθής διαχείρισης του φυσικού πλούτου, η καταστολή της άναρχης υλοτόμησης, η εκπαίδευση και πιστοποίηση καταρτιζομένων στις ορθές πρακτικές της υλοτομίας, όχι μόνο θα αναβαθμίσει τον εκπαιδευτικό χάρτη της περιοχής αλλά θα συμβάλει κυρίως στην πρόληψη πυρκαγιών.
Επιπρόσθετα έχω προτείνει την σύσταση σχολής Αλιέων-Αλιεργατών με δυο (2) Τμήματα, το μεν πρώτο στις Φέρες, ως Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων λόγω του Δέλτα Ποταμού Έβρου… και το δε δεύτερο στη Σαμοθράκη ως Παράκτιας Αλιείας!
Διασφαλίζοντας στους σπουδαστές, την πιστοποίηση του αλιέα και του αλιεργάτη, αποτελώντας πρωτοποριακές Δομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στον πρωτογενή τομέα!!
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε:
· Έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες σύστασης της Σχολής Υλοτόμων στον Δήμο Σουφλίου που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο του οδοιπορικού που πραγματοποίησε στις 10&11/9 στο Ν.Έβρο?
· Εξετάζεται η περίπτωση σύστασης Σχολής Αλιέων Αλιεργατών με δυο (2) Τμήματα , το μεν πρώτο στις Φέρες, ως Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων λόγω του Δέλτα Ποταμού Έβρου… και το δε δεύτερο στη Σαμοθράκη ως Παράκτιας Αλιείας?