Διεθνές επιστημονικό Συνέδριο με θέμα : Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στην τέχνη (1923 – 2023), θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη από τις 17 έως και τις 19 Νοεμβρίου.
Η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τον δήμο Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στην τέχνη (1923 – 2023), στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 ετών από την ίδρυση του Δ.Π.Θ.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται το διάστημα 17 – 19 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης (παραλία της πόλης, απέναντι από τον Φάρο).
Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο συνδιοργανώνουν/υποστηρίζουν οι: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης/ΔΠΘ.
Στο συνέδριο συμμετέχουν 47 πανεπιστημιακοί ερευνητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές, διδάκτορες, καλλιτέχνες, διδάκτορες, καλλιτέχνες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, την Αγγλία και τη Σλοβενία.
Οργανώνονται 10 συνεδρίες με 46 επιστημονικές ανακοινώσεις από την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 09:00 πμ, έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου και ώρα 13:30μμ (Αίθουσα “Αλέξανδρος Κρήτης”).
Τα θέματα των συνεδριών είναι: Παιδική Λογοτεχνία, Νεοελληνική Πεζογραφία, Τουρκική Πεζογραφία, Λαογραφία, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Μουσεία, Φορητές Εικόνες και Ιερά Κειμήλια από την Ανατολική Θράκη, Σύγκριση ελληνικής και τουρκικής λογοτεχνίας, Graphic Novel, Φωτογραφία και Κινματογράφος, Ταυτότητα και Μνήμη, (Λογοτεχνία, Χορός, Ζωγραφική Μουσική, Μνημεία) και Μουσεία και Εκθέσεις της Ανταλλαγής.
Παράλληλες δράσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου:
- Αίθουσα “Αρμονία”: Προβολή ελληνικών και Τουρκικών ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, για την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Φουαγιέ Νομαρχείου
Δύο εκθέσεις:
- Ι. Πρόσφυγες 1922 – 1923: αρχειακά τεκμήρια από τις συλλογές των Γενικών Αρχών του Κράτους – Ν. Έβρου.
- ΙΙ. Εμείς ως ‘”Αλλος”: μία εικαστική αναπαράσταση της Ανταλλαγής των Πληθυσμών (Επιμέλεια: Συμεών Χατζηλίδης
α