Στις αρχές του 2019 προσανατολίζονται οι συναρμόδιοι υπουργοί να είναι όλα έτοιμα για την τακτοποίηση των 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, που για δεκαπέντε χρόνια είναι όμηροι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος χθες σε συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αλ. Χαρίτση και Μ. Ξενογιαννακοπούλου μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ και σε αυτή την κατεύθυνση οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί εργάζονται προκειμένου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να καταθέσουν νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία να δημιουργούνται οι 3.000 προσωποπαγείς θέσεις.
Οι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι για το πρόγραμμα έχει εξασφαλιστεί σταθερή χρηματοδότηση, που θα αποτυπωθεί και στο τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο, ενώ σαφής αναφορά στη διατήρηση του προγράμματος γίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Έτσι, από το 2019 το πρόγραμμα θα ενταχθεί οργανικά στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με τη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες και για το προσωπικό ύψους 55 εκατ. ευρώ να εξασφαλίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
“Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια το ‘Βοήθεια στο σπίτι’ μπαίνει στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Παύει να κυριαρχεί η εργασιακή επισφάλεια και γίνεται ένα πρόγραμμα με σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας. Μια τομή που ήταν αναγκαία τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για το πρόγραμμα” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει για την τακτοποίηση των εργαζομένων.
Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι έως τα τέλη Οκτωβρίου η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα δημιουργηθούν οι προσωποπαγείς θέσεις εργασίας. Θα ακολουθήσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τους όρους της προκήρυξης και μετά θα εκδοθεί η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ. “Βασικό κριτήριο είναι αυτό της προϋπηρεσίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα” είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο μέχρι την έκδοση οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ οι νυν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα να συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με παράταση των συμβάσεων.
“Είναι φυσικό οι εργαζόμενοι να έχουν αγωνία, γιατί για πάρα πολλά χρόνια βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας και εργασιακής ανασφάλειας” δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου, επαναλαμβάνοντας ότι “υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση της κυβέρνησης”.
Από την πλευρά τους όμως οι εργαζόμενοι διατηρούν επιφυλάξεις για την προτεινόμενη λύση. “Δεν υπήρξε περαιτέρω ενημέρωση για τα κριτήρια του διαγωνισμού ή για τη μοριοδότηση για να μπορούμε να πούμε ότι διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι” σχολίασε η Σ. Κολιζέρα, εργαζόμενη για δεκαπέντε χρόνια στο πρόγραμμα, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην Αττική. “Φοβόμαστε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός” σημείωσε, προσθέτοντας: “Το ζήτημα δεν είναι μόνο για αυτούς που έχουν λιγότερα χρόνια, αλλά για το ότι πρόκειται για έναν ανοιχτό διαγωνισμό, όπου τα κριτήρια δεν θα διασφαλίζουν το υπάρχον προσωπικό με βάση την εμπειρία”. “Εκεί σαφώς ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, με υποψήφιους ίδιων ή συναφών ειδικοτήτων με περισσότερα προσόντα” σημείωσε, αντιπροτείνοντας τη λύση της αυτόματης μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου με νομοθετική ρύθμιση.