Οι επόμενες αργίες μέχρι τέλος της χρονιάς
Μπορεί οι διακοπές του Πάσχα να τελείωσαν για πολλούς εργαζομένους που επέστρεψαν σήμερα, Τρίτη (18/4) στην εργασία τους, ωστόσο, το έτος έχει ακόμα ορισμένες αργίες, κάποιες από τις οποίες «κάθονται σωστά» ώστε να σχηματιστεί ένα τριήμερο ανάπαυλας.
Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, το ημερολόγιο του 2023, το πρώτο τριήμερο μετά το Πάσχα έρχεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, καθώς η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά «πέφτει» Δευτέρα.
Κι αν ένα τριήμερο δεν σας φαίνεται αρκετό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς έναν μήνα αργότερο ακολουθεί ακόμη ένα, αυτό του Αγίου Πνεύματος.
Οι υπόλοιπες αργίες του 2023
- Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
- Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
- 28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
- Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
- Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου
Για του Αγίου Πνεύματος που πέφτει φέτος στις 5 Ιουνίου, ισχύει πως στο Δημόσιο η συγκεκριμένη γιορτή είναι επίσημη αργία (και για τους τραπεζικούς υπαλλήλους) όμως τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά, ενώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλάζουν τα δεδομένα ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο εργάζονται.
Πώς αμείβεται η Πρωτομαγιά
Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, ωστόσο, με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας, χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.
Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.
Ειδικότερα:
Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
Αγίου Πνεύματος: Για ποιους είναι αργία
Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:
Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.
Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.