Άμεση απόσυρση του καταστροφικού για την κοινωνία νομοσχεδίου της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης αποβλήτων
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, λίγο πριν την εκπνοή της διακυβέρνησής της, προβλέπει την ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει τον δρόμο, παρακάμπτοντας τόσο τις συνταγματικές επιταγές και τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ, όσο και παραβλέποντας τις αντιδράσεις που ήδη εκφράζονται από κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς, για τον έλεγχο και τη διαχείριση της ύδρευσης, αποχέτευσης και αποβλήτων από ιδιώτες.
Η μεταφορά του ελέγχου και της διαχείρισης του νερού και των αποβλήτων σε χέρια ιδιωτών το μόνο που προοιωνίζει είναι την αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές, τη σώρευση κέρδους σε λίγους και ισχυρούς, ενώ ταυτόχρονα τα κόστη θα συνεχίζουν να βαραίνουν τη φορολογία των πολιτών.
Ταυτόχρονα, στη νέα ρυθμιστική αρχή δίνεται η δυνατότητα να προτείνει συγχωνεύσεις υφιστάμενων ΔΕΥΑ, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των υφιστάμενων ΔΕΥΑ, αλλά και τις θέσεις εργασίας και το μέλλον των εργαζομένων σε αυτές.
Ακόμη, με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των αρμοδιοτήτων που είχαν τα δημοτικά συμβούλια, οπότε παύει να προκύπτει το οποιοδήποτε κέρδος και όφελος για τους δήμους και τους δημότες τους από τον έλεγχο και τη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων.
Η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το νερό, θέτει σε άμεσο κίνδυνο το ίδιο το κοινωφελές αγαθό αντιμετωπίζοντάς το ως εμπόρευμα που θα πουλιέται από ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα παίρνει τη διαχείριση αποβλήτων από τους Δήμους, οι οποίοι κατείχαν τη διαχείριση και χρόνια τεχνογνωσία, παραδίδοντάς τη επίσης σε ιδιώτες.
Σημειώνεται, ότι η αντιμεταρρύθμιση δημιουργίας ρυθμιστικής αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, είχε εισαχθεί και τη μνημονιακή περίοδο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και τη δημοσιονομική στενότητα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το 2016 να την αναιρέσει, προασπίζοντας και εξασφαλίζοντας τόσο την επάρκεια όσο και την ποιότητα του νερού ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το επίμαχο νομοσχέδιο, να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά, όπως το νερό, να προστατεύσει και να και ενισχύσει το ρόλο και τη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, να ενισχύσει με στελεχιακό δυναμικό τους Δήμους για τη διαχείριση αποβλήτων.
Τέλος, τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ως επόμενη προοδευτική κυβέρνηση να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων.