Τρομακτική τραγωδία με περισσότερους από 670 νεκρούς τα ξημερώματα από διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 4 ξημερώματα, στην περιοχή του Γκαζαντιέπ, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.
Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς με τα συνεργεία διάσωσης να αναζητούν εγκλωβισμένους σε βουνά από συντρίμμια με αποτέλεσμα να εγείρονται φόβοι για ακόμα περισσότερους νεκρούς.
Η Τουρκιά θρηνεί ήδη 284 ανθρώπους και μετρά 2.323 τραυματίες σε επτά επαρχίες, σύμφωνα με τον τελευταίο, προσωρινό, απολογισμό. Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της γείτονος (AFAD) αναφέρει ότι περίπου 1.800 κτίρια έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους για περισσότερα θύματα.
Στη Συρία 237 πολίτες σκοτώθηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και άλλοι 147 σε ελεγχόμενες από τους αντάρτες, ενώ πάνω από 600 άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.
Αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών και ο δεύτερος 6,7 ενώ αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια σε 7,9 και 7,4. Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο τελευταίος είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.
Και οι δύο έγιναν στην επαρχία Καχρανμαρμαράς της νοτιανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα κάτοικοι και στις δύο χώρες να ξυπνούν και να βγαίνουν στο δρόμο πανικόβλητοι, παρά τη βροχή και το χιόνι.
Βίντεο δείχνουν κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως οι Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια.
Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της γείτονος. «Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».
Διασώστες πασχίζουν να βγάλουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια κτιρίων και στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, κυρίως στην Άζαζ και στη Αλ Μπαμπ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην Ιντλίμπ, τα Λευκά Κράνη ανέφεραν πως αναζητούν δεκάδες παγιδευμένους στα ερείπια.
Τα πρώτα πλάνα από ομάδες διάσωσης έδειξαν ότι η επαρχία Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία ενδέχεται να είναι μια από τις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο, σε εδάφη, που έχουν ήδη υποστεί ζημιές κατά τις μάχες του σχεδόν δωδεκαετούς εμφυλίου.
Κατακλύστηκαν τα νοσοκομεία της εμπόλεμης Συρίας
Τώρα το σύστημα υγείας της εμπόλεμης χώρας έχει κατακλυστεί από τους τραυματίες, που χρειάζονται περίθαλψη, ενώ και νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, μεταδίδει το Al Jazeera. Αξιωματούχος δήλωσε ότι η ομάδα του χρειάστηκε να εκκενώσει μαιευτήριο στο Αφρίν και ανέφερε πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων μία έγκυος.
Ο ίδιος τόνισε το μέγεθος της κρίσης στη χώρα, που βρίσκεται με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. «Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική ανταπόκριση, ειδικά σε καταφύγια και στον τομέα της υγείας, για την προστασία του πληθυσμού άνω του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων στη βορειοδυτική Συρία μόνο».
Η πολιτική άμυνα της αντιπολίτευσης περιέγραψε την καταστροφική κατάσταση με κτίρια να έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς και πολλούς παγιδευμένους στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Η συριακή αντιπολίτευση κήρυξε έκτακτη ανάγκη και απεύθυνε έκκληση για βοήθεια προτρέποντας «τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη διάσωση αμάχων στη Συρία και να ασκήσει πίεση στο καθεστώς Άσαντ και τον Ρώσο σύμμαχό του για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει βομβαρδισμός στις πληγείσες περιοχές».
Δεκάδες μετασεισμοί – Ζημιές και στον Λίβανο
Το χτύπημα του Εγκέλαδου είχε μεγάλη διάρκεια σχεδόν ενός λεπτού για να ακολουθήσουν 78 μετασεισμοί -3 πάνω από 6 Ρίχτερ και 8 πάνω από 5 βαθμούς.
Οι δονήσεις έγιναν αισθητοί σε περιοχές των δύο κρατών αλλά και αρκετές χώρες. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου ο φονικός σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο: σε Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρο.
Πολίτες βγήκαν στους δρόμους στη Βηρυτό και στην Τρίπολη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Πληροφορίες αναφέρουν ζημιές και στον Λίβανο.
Συναγερμός για τσουνάμι στην Ιταλία
Στο μεταξύ εκφράστηκαν φόβοι για τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ιταλία, οι οποίοι όμως δείχνουν να περιορίζονται.
Ο επιχειρησιακός διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας στη γείτονα, Λουίτζι Ντ’ Άντζελο, διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κύματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατοστά σε ύψος και ότι «ο αρχικός συναγερμός μοιάζει να έχει περιοριστεί σημαντικά».
Ξύπνησαν μαύρες μνήμες
Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.
Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές. Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια.
Πρόκειται για τον χειρότερο σεισμό εδώ και σχεδόν 25 χρόνια και για τη Συρία, όπου ήδη εκατομμύρια ζουν εκτοπισμένοι εξαιτίας της σύρραξης.