Μετά από τους δύο άγονους πλειστηριασμούς η μονάδα της Shelman στην Κομοτηνή άλλαξε χτες χέρια με… ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης! Ο τρίτος και τελευταίος πλειστηριασμός είχε τιμή πρώτης προσφοράς 5.769.000 ευρώ και το εργοστάσιο κατακυρώθηκε στα 5.770.000 ευρώ.
Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός περιλάμβανε ορισμένους ειδικούς όρους. Με βάση αυτούς ο αγοραστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το εκποιούμενο βιομηχανικό συγκρότημα για μια τριετία από την αγορά του, χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο χρόνος των προπαρασκευαστικών εργασιών και ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Ο δεύτερος όρος είναι η πρόσκληση για την πρόσληψη εργαζομένων σε αυτό κατά το χρόνο παύσης της λειτουργίας του, με μισθό όχι μικρότερο από τον προβλεπόμενο στη συλλογική σύμβαση εργασίας κάθε ειδικότητας.
Ο πρώτοςς πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Κομοτηνής χτύπησε στις 29 Ιουλίου με την τιμή εκκίνησης στα 12,82 εκατ. ευρώ χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Ακολούθησε το δεύτερο στις 21 Σεπτεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 9,6 εκατ. ευρώ, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα.
Ο χτεσινός πλειστηριασμός έγινε με τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 55% σε σχέση με την αρχική, στα 5.769.000 ευρώ.
Η πρώην βιομηχανική μονάδα που βγήκε στο σφυρί δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου. Τα παραγόμενα προϊόντα ήταν μοριοσανίδες σε ακατέργαστη και επεξεργασμένη μορφή.
Εκτός από τους τωρινούς πλειστηριασμούς υπήρξαν και παλαιότεροι για τη συγκεκριμένη μονάδα καθώς το Δεκέμβριο του 2016 βγήκε με ελάχιστο τίμημα στα 11,6 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο του 2018 στα 9,92 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Στο παρελθόν, το 2014, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον τουρκικό όμιλο Kastamonu, που φερόταν να προσφέρει 30 εκατ. ευρώ. Πιο πρόσφατα υπήρξε μια κινητικότητα με επίκεντρο την εταιρεία EPS Wood, χωρίς ωστόσο να ευδοκιμήσει, όπως γράφει το newmoney.gr.
Στο σφυρί βγήκαν παράλληλα το 2018 και το 2019 το εργοστάσιο της Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας, αλλά και το σήμα της. Το συγκρότημα στο Βασιλικό πέρασε τελικά τον Μάϊο του 2022 στα χέρια του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.
Το ένδοξο παρελθόν και η πτώση
Οπως αναφέρει το newmoney.gr, η Shelman, που είχε ιδρύσει το 1962 ο Παναγιώτης Ηλιάδης, υπήρξε ο leader της εγχώριας αγοράς στον τομέα της ξυλείας, μεσουρανώντας επί πέντε δεκαετίες. Στη συνέχεια όμως πλήρωσε και αυτή τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Έτσι, το 2009, η Alfa Wood του Αντώνη Αδαμόπουλου εξαγόρασε το 73% έναντι 11 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη θεσσαλική βιομηχανία ηγέτιδα στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες στα Βαλκάνια.
Με την εξαγορά της Shelman αποκτούσε τη μητρική εταιρεία με εργοστάσια στη Χαλκίδα (όπου διέθετε και ιδιωτικό λιμάνι) και στη Ροδόπη, καθώς και τις θυγατρικές, δηλαδή τη βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. στην Κομοτηνή, τη Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (ποσοστό 50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και στη Ρουμανία μέσω της Sofrom Exim S.A., την Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. και την Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής.
Μαζί με αυτά, όμως, φορτώθηκε τις ζημιές, τις υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 175 εκατ. ευρώ, το υπεράριθμο προσωπικό και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ραγδαίας υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας και των πωλήσεων, καθώς και αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και από τη σταδιακή κυριαρχία των αλουμινένιων κατασκευών, αντί του ξύλου.
Κάπως έτσι η Shelman το 2014 τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης και έκτοτε άρχισαν οι πλειστηριασμοί.