Ολονύχτια αγωνία σε Λέσβο και Κύθηρα, μετά από δύο ναυάγια με πρόσφυγες – μετανάστες. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα συμμετάσχουν και εναέριες δυνάμεις.
Τουλάχιστον 16 νεαρές γυναίκες αφρικανικής καταγωγής κι ένα ανήλικο αγόρι ανασύρθηκαν νεκροί στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο, μετά τη βύθιση λέμβου στην οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επέβαιναν περίπου 40 άτομα.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί άλλες 10 γυναίκες, εκ των οποίων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος Νίκο Κοκκάλα που μίλησε στην ΕΡΤ, οι τέσσερις ήταν εγκλωβισμένες σε απόκρημνη περιοχή. Οι διασωθείσες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.
Η μοιραία βάρκα, όπως υπολογίζεται, αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.
Οι έρευνες των λιμενικών αρχών εκτείνονται στην ευρύτερη χερσαία περιοχή, καθώς θεωρείται πως ορισμένοι πρόσφυγες βρίσκονται στη ξηρά.
Στην περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης έως 7 μποφόρ.
Στην περιοχή έχουν σπεύσει επίσης Παράκτιο Περιπολικό του λιμενικού και ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.
►Τουλάχιστον 80 πρόσφυγες – μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε βράχια και την ημιβύθισή του το βράδυ της Τετάρτης, σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, κοντά στο λιμάνι.
Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι με καταγωγή κατά κύριο λόγο από Ιράκ, Ιράν και Αφγανιστάν. 11 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες και 69 σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο, όπως δήλωσε στη Δημόσια Τηλεόραση ο δήμαρχος του νησιού. 18 από τους διασωθέντες είναι παιδιά.
Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.
Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού , στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες, ενώ έσπευσαν και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.
Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η μαρτυρία του δημάρχου του νησιού στην τηλεόραση του OPEN. Όπως είπε ο Στράτος Χαρχαλάκης, είδε έξι ανθρώπους να πνίγονται μπροστά στα μάτια του.
►Να λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι παράτυπες αναχωρήσεις μεταναστών από τα παράλια της ζήτησε από την Τουρκία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών πνίγεται κόσμος στη θάλασσα.
«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», δήλωσε κι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
«Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.