Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων πραγματοποιεί, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, την 73η Πανελλήνια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους, στις 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2022, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Η έναρξη της Συνάντησης θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 στην πλατεία Φλοίσβου (κάτω από το ταχυδρομείο – δυτική χερσαία ζώνη λιμένα) όπου θα γίνει και η απονομή των πτυχίων στους νέους Πτυχιούχους. Την επόμενη μέρα οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τις Φέρες και το Σουφλί, ενώ η λήξη της Συνάντησης θα γίνει στο προαύλιο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Κοσμοσώτειρας των Φερών.
Η Πανελλήνια, 73η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους, αποτελεί μια μεγάλη συνάντηση Ενηλίκων Στελεχών, με 200 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Συνάντηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο με σκοπό την επικοινωνία και την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών, των Εκπαιδευτών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Παράλληλα απονέμεται σε νέους και νέες της Προσκοπικής Κίνησης το Πτυχίο Διακριτικού Δάσους που αποτελεί την πιστοποίηση ολοκλήρωσης της Προσκοπικής τους Εκπαίδευσης, ώστε με πληρότητα και τεκμηρίωση να προσφέρουν συμπληρωματικά με τους επίσημους φορείς, διαπαιδαγώγηση στα παιδιά και τους νέους της πατρίδας μας.
Η Εκπαίδευση Διακριτικού Δάσους θεμελιώθηκε το 1919 από τον Ιδρυτή Robert Baden Powell και διαχρονικά έχει αποτελέσει κίνητρο και επιδίωξη εκατομμυρίων ενηλίκων στελεχών της Προσκοπικής Κίνησης σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζεται δε σε παγκόσμιο προσκοπικό επίπεδο ως Εκπαίδευση Διακριτικού Δάσους (Wood Badge Training) και όσοι την παρακολουθήσουν επιτυχώς αποτελούν τον παγκόσμιο κύκλο του 1ου Συστήματος Προσκόπων του Gilwell.
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετέχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης, με εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία διάκριση φυλής, γλώσσας, θρησκείας, εθνικότητας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία, στην οποία περιλαμβάνονται η υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, η αυτενέργεια και η αυτό-εκπαίδευση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 20.000 μέλη σε όλη τη χώρα. Το Σ.Ε.Π. που ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη κι από τότε έχει αδιάλειπτη παρουσία και συστηματική προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις προκρίνοντας την ενεργό συμμετοχή και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.