Χάθηκε το 23 % του δάσους
Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δαδιάς του Δήμου Σουφλίου Ηλίας Βίντσης προτείνει ενέργειες ώστε να διορθωθούν άμεσα οι καταστροφές στο προστατευόμενο από το πρόγραμμα Natura 2000, δάσος της Δαδιάς ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του, «σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και μετά από επτά μαύρες για την περιοχή μας ημέρες και νύχτες, έχουμε χάσει το 23% του δάσους της Δαδιάς». Η αξία του δάσους είναι «ανεκτίμητη και η σημασία του για τη Δαδιά είναι τεράστια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιοχή Natura 2000 της χώρας, μια έκταση 428 χιλιάδων στρεμμάτων, όπου τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα. Επίσης αποτελεί και κεντρικό σταθμό μεταβίβασης μεταναστευτικών πουλιών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στο πλαίσιο της αρωγής της πολιτείας απέναντι στους Ακρίτες της Λαδιάς καθώς και στο Εθνικό Πάρκο της Λαδιάς, με κάθε σεβασμό, αίσθημα ευθύνης αλλά και ανασφάλειας σχετικά με το μέλλον του τόπου μας και των συνανθρώπων μας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δαδιάς ζητάει τα εξής:
• Ένταξη στο θεσμό “Ρass” όπως το Σάμος και Εύβοια pass έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταλύματα αλλά και καταστήματα εστίασης.
• Αναστολή πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία, δόσεις τραπεζών, των επαγγελματιών που σχετίζονται με τον τουρισμό του χωριού.
• Να αποζημιωθούν οι υλοτομικοί συνεταιρισμοί λόγω της ζημιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά στις κομμένες συστάδες ξυλείας.
• Έκπτωση στην τιμή αγοράς των καυσόξυλων που χρησιμοποιούν για τη θέρμανση οι κάτοικοι και εκμετάλλευση της καύσιμης ύλης που προέκυψε από την πυρκαγιά.
• Ετήσιες εξετάσεις των κατοίκων της Λαδιάς από ομάδα πνευμονολόγων του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για τυχόν προβλήματα του αναπνευστικού.
• Τακτικοί έλεγχοι στην ποιότητα του νερού που υδροδοτεί το χωριό γιατί υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί με τις βροχές ο υδροφόρος ορίζοντας από τις στάχτες των δένδρων.
• Αντιπλημμυρικά έργα για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων το επόμενο χρονικό διάστημα, τα οποία θα πρέπει να κατασκευαστούν κατά προτεραιότητα από συνεργεία του χωριού.
• Οι συστάδες από τους καμένους κορμούς δένδρων που θα αναπτυχθούν κατά μήκος των καμένων εκτάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία, θα πρέπει να κατασκευαστούν από τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς του χωριού.
• Άμεση διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών με μέγιστο δυνατό φάρδος, για την αντιμετώπιση μελλοντικής πυρκαγιάς κατά αποκλειστικότητα από το Δασαρχείο και όχι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στις 18/7/2022 πέρασε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουφλίου θέμα “Πυροπροστασία δρόμων και αντιπυρικών ζωνών”). Το Δασαρχείο γνωρίζει πολύ καλά την ιδιαιτερότητα και την ιδιομορφία του δάσους και έχει κάνει χρόνιες μελέτες.
• Δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου που θα εδρεύει στη Δαδιά και η επάνδρωσή του να γίνει από εποχικούς πυροσβέστες από τη Δαδιά.
• Δημιουργία σώματος φύλαξης του δάσους της Λαδιάς και στελέχωση από κατοίκους του χωριού.