Δασική φωτιά σε δύσβατο σημείο μαίνεται στη Σαμοθράκη – Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Συναγερμός σήμανε, σήμερα το πρωί Τρίτη (09/08), στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά στη Σαμοθράκη και, συγκεκριμένα, στην περιοχή Πηγές Γριάς Βάθρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τις Αρχές, για την κατάσβεση της επιχειρούν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα΄καθώς και δύο εναέρια μέσα.
Συγκεκριμένα, στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη καθώς το σημείο είναι εξαιρετικά δύσβατο.
Στο νησί αναμένεται το Πλοίο Αδαμάντιος Κοραής το οποίο μεταφέρει ενισχύσεις της Πυροσβεστικής.
Μάλιστα, η φωτιά είναι δασική και μαίνεται σε δύσβατο σημείο του νησιού, αλλά μακριά από κάποια κατοικημένη περιοχή.
Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα (09/08)
Στο επίπεδο 4 ως προς τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς την Τρίτη (09/08) βρίσκονται περιοχές σε έξι περιφέρειες της χώρας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (08/08) η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αρχών, για την Τρίτη (09/08) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε. Θάσου, Π.Ε. Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Εύβοιας, Π.Ε. Βοιωτίας, Π.Ε. Φθιώτιδας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Αργολίδας, Π.Ε. Κορινθίας)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε. Αχαΐας, Π.Ε. Ηλείας)
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Π.Ε. Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, Π.Ε. Ζακύνθου)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κλπ..
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.