Στην περιοχή της Ορεστιάδας βρέθηκε το Σαββάτο η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Άντζελα Γκερέκου,στα πλαίσια παρουσίασης της Εφαρμογής του προγράμματος Αγροτουρισμού στα κτήματα λεβάντας στο Βάλτο και συγκεκριμένα στην ΚοινσεΠ Άρωμα Έβρου.
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ αρχικά επισκέφθηκε την πρώτη ημέρα την περιοχή της Ορεστιάδας, επισκέφθηκε το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της πόλης,σημεία αναφοράς για τον τουρισμό της περιοχής, όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του κ. Πασχάλη Μαυρίδη και γνώρισε τη Θρακιώτικη παράδοση και φιλοξενία. Εντυπωσιασμένη από όλα όσα γνώρισε στο μουσείο μεταφέρθηκε στο δημαρχείο της πόλης, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης κ. Βασίλη Μαυρίδη και συνομίλησαν για τις δυνατότητες της περιοχής.
Στη συνέχεια βρέθηκε στο Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου την υποδέχτηκαν οι φοιτητές των τμημάτων και ακολούθησε συζήτηση με τον κοσμήτορα της σχολής Σπύρο Γαλατσίδα, τους καθηγητές των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων, τους βουλευτές του Έβρου κ. Γκαρά και κ. Δερμεντζόπουλο καθώς και τον πρόεδρο και την ομάδα της “Άρωμα Έβρου”.
γ
Στη συνέντευξή που ακολούθησε η κ. Γκερέκου τόνισε: “ Βρίσκομαι σήμερα εδώ στο «απέραντο μωβ» του Έβρου! Εδώ όπου η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή λεβάντας!! Η καινοτόμα αυτή εκδήλωση με πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα στην περιοχή του Νομού Έβρου στο πλαίσιο προγραμμάτων Αγροτουρισμού, τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού οργανισμού τουρισμού” . Κάλεσε μάλιστα τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό και έστειλε μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και τους επενδυτές να στηρίξουν κάθε προσπάθεια αυτής της περιοχής και πρωτεύων τα Τμήματα της Σχολής και την κάθε ενέργεια των νέων ανθρώπων.
;.
Στη συνέχεια το απόγευμα, μεταφέρθηκε στο χωριό Βάλτος του δήμου Ορεστιάδας, όπου βρίσκονται εκεί σε έκταση 15 στρεμμάτων λεβάντας τα κτήματα της επιχείρησης «Άρωμα Έβρου ΚοινΣεπ» και εγκαινίασε τη δράση ‘βραδιές στα κτήματα λεβάντας’.
Εκεί οι υπεύθυνοι των κτημάτων λεβάντας κ. Μαζαράκης και κ. Μουταφίδης είχαν ετοιμάσει ένα πανέμορφο χώρο με μαξιλάρες, τραπεζάκια και άφθονο τοπικό κρασί στο μωβ τοπίο της καλλιέργειας λεβάντας. Μία εκπληκτική τοποθεσία που μέσα στις ανθισμένες λεβάντες πέρασαν μαι εκπληκτική βραδιά. Λίγες από τις εικόνες εκεί…
Τη δεύτερη μέρα της περιοδείας της, η Πρόεδρος της ΕΟΤ κ. Γκερέκου βρέθηκε στο Διδυμότειχο, όπου επισκέφθηκε το λόφο Καλέ, το βυζαντινό κάστρο το οποίο δεσπόζει και κυριαρχεί στην πόλη του Διδυμοτείχου, αλλά ξεναγήθηκε και από την κ. Λιλα Σαμπανοπουλου υπεύθυνη αρχαιολόγο της περιοχής,σε όλες τις ομορφιές του Διδυμοτείχου, στην εκκλησία της Ελευθερώτριας καθώς και στο Τέμενος Βαγιαζήτ μεγάλης σημασίας για την πόλη.
;
Επόμενη στάση στην περιοδεία ήταν το Σουφλί, όπου μαζί με το δήμαρχο Σουφλίου κ. Καλακίκο Παναγιώτη ύψωσαν τη σημαία για τα Best Tourism Villages από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, μετά την επιλογή του Σουφλίου ως περιοχή ανάπτυξης του αγροτουρισμού μέσα από 170 υποψηφιότητες. Επίσης, δεν μπορούσε να μην επισκεφθεί εφόσον βρέθηκε στο Σουφλί το Μουσείο Μετάξης. Η κ. Γκερέκου ενημερώθηκε αναλυτικά για τις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας, τα στάδια ανάπτυξης του μεταξοσκώληκα, τον καθαρισμό, την ύφανση και της δόθηκε μάλιστα και ένα μεταξωτό μαντήλι.
δ
Τέλος, η περιοδεία έκλεισε στην Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Ζαμπούκη και τον πρόεδρο της ΤΙΕΔΑ κ. Αναστάσιο Σεραφιμίδη σε μια συζήτηση εφ όλης τη ς΄τλης γαι την τουριστική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, που διεκδικεί τη δική της θέση στον τουριστικό χάρτη της περιοχής.
φ