Πλούσιες υποσχέσεις και ωραία λόγια μοιράζει η Κυβέρνηση της ΝΔ στους Εβρίτες, ενώ συνεχίζει τον εμπαιγμό και τις εγκληματικές της πολιτικές. Το νέο χτύπημα στον Έβρο και στη Θράκη έρχεται με την απόφαση της κας Κεραμέως, να μειώσει δραματικά τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δέχονται τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του ΔΠΘ στον Έβρο, ειδικότερα τα Τμήματα της Ορεστιάδας, όπου η μείωση εισακτέων είναι μεγάλη. Στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης οι εισακτέοι θα είναι 150 λιγότεροι (350 εισακτέοι το 2021, 200 εισακτέοι το 2022) και στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων 55 λιγότεροι (235 εισακτέοι το 2021, 180 εισακτέοι το 2022).
Η πρωτοφανής και συστηματική πολιτική αποψίλωσης της περιοχής περιλαμβάνει επιπλέον τη μη λειτουργία της «πολύφερνης νύφης» του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, τους πανηγυρισμούς και τις ψεύτικες εξαγγελίες της κυβέρνησης και των τοπικών Βουλευτών της ΝΔ, ότι θα είχε νομοθετηθεί η ίδρυσή του και θα ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές και φοιτήτριες τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το νέο Τμήμα δεν θα περιλαμβάνεται στο νέο Μηχανογραφικό.
Αυτό, προφανώς, αντιλαμβάνονται ως «μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές», όπως υποκριτικά αναφέρουν στην ανακοίνωση που συνοδεύει το ΦΕΚ εισακτέων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για το 2011-2022, οι Υπουργοί της ΝΔ.
Συνολικά, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προβλέπεται να υποδεχτεί τον Σεπτέμβρη 292 εισακτέους λιγότερους. Μεταξύ των Τμημάτων που επίσης πλήττονται είναι το Ιστορίας και Εθνολογίας στην Κομοτηνή (-32), Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (-39) και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη (-43). Ενώ παράλληλα, στο σύνολο της χώρας, οι διαθέσιμες θέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το νέο ακαδημαϊκό έτος, θα είναι 68.394. Μειωμένες δηλαδή κατά 9.021.
Ό,τι μένει από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι η εγκατάλειψη των ΑΕΙ όλης της χώρας, χωρίς μέλη ΔΕΠ, χωρίς διοικητικό προσωπικό, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς μέλλον και προοπτική, αποκλείοντας χιλιάδες νέους και νέες από την πρόσβασή τους στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Ο Έβρος για ακόμη μία φορά μετράει τις πληγές του, εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης εμμονής της Κυβέρνησης κι ενός ανύπαρκτου σχεδίου και πολιτικής βούλησης για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο και τη Θράκη.