Μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει προκαλέσει ο επικίνδυνος και άκρως ανθεκτικός μύκητας, Candida Auris που έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλά νοσοκομεία
Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν τω συνόλω, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.
Στη χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Το πρώτο περιστατικό εντοπίστηκε στη Λάρισα και στη συνέχεια σε αρκετά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου όπως το Σωτηρία, το Λαϊκό, και ο Ευαγγελισμός.
Χτυπά κυρίως ανοσοκατασταλμένους. Εντοπίζεται κυρίως μέσα στις εντατικές, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε φάρμακα και απολυμάνσεις ενώ αν εισέλθει στο αίμα ασθενών με σοβαρά υποκείμενα, τότε σχεδόν οι μισοί θα καταλήξουν.
Ο βασικός πυρήνας των μέτρων είναι η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση του ασθενή αλλά και η απολύμανση η οποία όμως ορισμένες φορές φαντάζει αδύνατη μπροστά σε έναν τόσο ανθεκτικό μύκητα.
Οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία καθώς αν ένας ασθενής έχει πάνω στο δέρμα του τον εν λόγω μύκητα δεν σημαίνει πως θα μολυνθεί και το αίμα του και συνεπώς θα κινδυνεύσει με θάνατο. Αν ο ασθενής έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό, τότε η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει έως και το 70%.
Επισημαίνεται ότι, η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον).
Ο ΕΟΔΥ ως ο αρμοδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων. Η διερεύνηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει εντατική καταγραφή της επίπτωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας μετά από τα δύο τελευταία απαιτητικά χρόνια για τις υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19. Η καταγραφή και η εκτίμηση κινδύνου για τα επιμέρους παθογόνα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Εν κατακλείδι, η βελτίωση της καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων συνολικά και όχι αποσπασματικά, με βάση ένα καθολικό σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, με τη χρήση κοινών μεθόδων καταγραφής και αποτύπωσης των δεδομένων, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΕΟΔΥ.
Το προσεχές διάστημα τα δεδομένα της συστηματικής καταγραφής του ΕΟΔΥ θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη χάραξη εθνικών στρατηγικών μείωσης των
νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris.