Πενταήμερη περιοδεία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη στη Θράκη

Πενταήμερη περιοδεία στη Θράκη πραγματοποίησε από το Σάββατο έως και χθες Τετάρτη ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο υφυπουργός συναντήθηκε με αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, καθώς και με χειροτέχνες της περιοχής, προκειμένου να διερευνηθούν οι τομείς τους οποίους θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείου Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ειδικά για τον κλάδο της Χειροτεχνίας, διατίθενται 18.000.000 ευρώ, ώστε να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας με νέο εξοπλισμό, θέσεις εργασίας και περαιτέρω προβολή του. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οικονομικά από το ίδιο Ταμείο δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, κτίρια και φορείς.

Το πρόγραμμα του κ. Γιατρομανωλάκη ήταν ιδιαίτερα πυκνό, φτάνοντας μέχρι και το Σοφικό Διδυμοτείχου, εξαιρώντας όμως ολόκληρο το Δήμο Ορεστιάδας, γεγονός που προκάλεσε απορίες αλλά και αντιδράσεις. Ωστόσο ο ίδιος, σε συνεντεύξεις του σε τοπικά ΜΜΕ εξήγησε πως αυτή τη φορά δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί ο Δήμος Ορεστιάδας στο πρόγραμμά του και δεσμεύτηκε για εκ νέου επίσκεψή του στο μέλλον.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Κομοτηνή

Η συνεργασία και η υλοποίηση στοχευμένων έργων, δράσεων και παρεμβάσεων πάνω στον σύγχρονο πολιτισμό και η ανάδειξη των σύγχρονων κτιρίων πολιτισμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης ήταν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΠΑΜΘ στην Κομοτηνή, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Πέραν των έργων προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής μας, τα οποία υλοποιούνται ήδη με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας στο πλαίσιο της ΟΧΕ Πολιτισμού, στη σύσκεψη επικεντρωθήκαμε σε επιπλέον συγκεκριμένες δράσεις και έργα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού, και ήταν ιδιαίτερα παραγωγική. Η χρηματοδότηση σύμφωνα με τον Υφυπουργό έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης που στοχεύει στην ενίσχυση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων του πολιτιστικού κλάδου τόσο στην Περιφέρειά μας, όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συζητήσαμε επίσης την ανάδειξη και την αξιοποίηση κτιρίων πολιτισμού, όπως του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζηδάκι» στην Ξάνθη, με στόχο αυτά να αποτελέσουν ταυτόχρονα εργαλεία ανάπτυξης και σημεία αναφοράς για την πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της περιοχής μας».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, από την πλευρά της ΠΑΜΘ, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Παύλος Δαμιανίδης, η ειδική σύμβουλος, υπεύθυνη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και των δράσεων πολιτισμού Ζωή Κοσμίδου, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και εκδηλώσεων Κατερίνα Φωτιάδου και ο διευθυντής του γραφείου Περιφερειάρχη Αντώνης Πασχάλης, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου οι σύμβουλοι του Υφυπουργού Κατερίνα Τσέλου και Γιώργος Φούτας. Νωρίτερα, ο κ. Μέτιος συνόδευσε και ξενάγησε τον κ. Γιατρομανωλάκη στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Στους Δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος υποδέχθηκε την Τρίτη 1 Μαρτίου τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιο για τα θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη Νικόλα.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Σουφλίου, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Βασίλης Δελησταμάτης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Τσιαμίτας Θεόδωρος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γκαϊδατζής Νικόλαος και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Έβρου κ. Άκης Παρασκευόπουλος μαζί με μέλη της.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε δράσεις που προγραμματίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και οι οποίες δύναται να υλοποιηθούν στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου, ούτως ώστε σε συνδυασμό με τη διάκριση της περιοχής μας, ως έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς (Best Tourism Village), να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα αναδείξουν την περιοχή του Δήμου Σουφλίου.
Ο Δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης από την πολιτεία, των περιοχών όπως ο Δήμος Σουφλίου που βρίσκεται σε τέτοια ευαίσθητη περιοχή, ώστε οι πολίτες και κυρίως οι νέοι άνθρωποι να βρίσκουν διεξόδους και να μπορούν να παραμένουν στην περιοχή.
Μετά την συνάντηση, ο Δήμαρχος συνόδευσε τον Υφυπουργό, στις εγκαταστάσεις του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Τζίβρε και του Αρχοντικού του Μπρίκα, από τα οποία έμεινε εντυπωσιασμένος, στο Μουσείο Μετάξης του Ομίλου Πειραιώς, και το Εργοστάσιο Μεταξωτών της οικογένειας Μουχταρίδη.


Ακολούθως μετέβησαν στον οικισμό του Γονικού, όπου ο Υφυπουργός συναντήθηκε και συνομίλησε με τους κατοίκους και ενημερώθηκε για τα υφαντά, τα κεντήματα και τα εργόχειρα που κατασκευάζονται με πολύ μεράκι από τις γυναίκες του χωριού. Οι κάτοικοι του Γονικού τον υποδέχθηκαν θερμά, μιας και είναι ο πρώτος Υφυπουργός που επισκέφτηκε ποτέ τον οικισμό, και τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον του, προσφέροντάς του γεύμα με τοπικά εδέσματα.


Τέλος, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Παραδοσιακής Υφαντικής Τέχνης στον οικισμό του Φυλακτού.
Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Γιατρομανωλάκης βρέθηκε στο Διδυμότειχο όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννο-γλου. Ακολούθησαν επισκέψεις στο Κάστρο του Καλέ, στη Δημοτική Πινακοθήκη, το Τουριστικό Πε-ρίπτερο, το Καστρινό και το Σοφι-κό, όπου συναντήθηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών.


Η περιοδεία του υφυπουργού ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί συναντήθηκε με το δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, επισκέφθηκε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – Αγγέλα Γιαννακίδου και τέλος τον πρόεδρο της ΕΠΟΦΕ Δημήτρη Κελεμίδη στο Νομαρχείο.