“258 είναι τελικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο βόρειο Έβρο” – Επιτακτική ανάγκη η έγκυρη ενημέρωση

Θα μπορούσε αυτός ο τίτλος να είναι αληθινός, προς το παρόν βέβαια είναι απλά ένας ακόμα ελκυστικός τίτλος για να προκαλέσει την είσοδό σας σ’ αυτή τη δημοσίευση ή και ακόμα και την αναπαραγωγή με συνεχείς κοινοποιήσεις, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να διαβάσουν το κυρίως θέμα ορισμένοι – σημεία των καιρών.

Καθημερινά προκύπτουν διάφορες πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά κορονοιού στην περιοχή. Άλλα επιβεβαιωμένα, άλλα προς διερεύνηση, αλλά φημολογούμενα, άλλα “άκουσα ότι ο συνάδελφος της αδερφής του κουμπάρου μου ξέρει για τη γιαγιά του κολλητού του ότι είναι ύποπτη”… Αντιλαμβάνεστε.

Βεβαίως υπάρχουν και οι “επίσημες” πληροφορίες, αλλά ποιος αξιολογεί κατάλληλα ποια είναι η “πιο επίσημη” πληροφορία από την άλλη; Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μόνο ο ΕΟΔΥ και η απογευματινή μας ενημέρωση των 18:00 είναι η επίσημη. Σε κανέναν άλλον “επίσημο” δεν επιτρέπεται να ενημερώνει το λαό, γιατί υπάρχει… κίνδυνος παραπληροφόρησης. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από την ξαφνική και αδικαιολόγητη διακοπή ενημέρωσης από το Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοιό της Αλεξανδρούπολης, αυτό συμπεραίνεται και από τις απαντήσεις του αρμόδιου υφυπουργού προς Θρακιώτη βουλευτή.

Και εδώ έρχεται ο ρόλος των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να συμπληρώσουν το τεράστιο έλλειμμα και να δώσουν απαντήσεις σε τοπικό επίπεδο. Αυτή είναι και η δουλειά τους άλλωστε. Δικαιολογημένη η ανησυχία των πολιτών, όλοι θέλουν να γνωρίζουν αν στη γειτονιά τους υπάρχει κρούσμα, αν ο εγκλεισμός τους είναι αποτελεσματικός, αν οι θυσίες τους πιάνουν τόπο ή, από την άλλη, το πιο απαισιόδοξο σενάριο, αν μένουμε δε μένουμε σπίτι, ο ιός έχει εισβάλει με το έτσι θέλω του παντού.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι μία έγκυρη πηγή πληροφόρησης ΚΑΙ σε τοπικό επίπεδο είναι αναγκαία. Μόνον έτσι θα αποφευχθεί η παραπληροφόρηση κύριε Χαρδαλιά μας, αυτό δηλαδή που σύμφωνα με τα λεγόμενά σας θέλετε να διαφυλάξετε.

Οπότε, ή θα πρέπει να επιμηκύνετε χρονικά την απογευματινή πανελλήνια ενημέρωση με στοιχεία από κάθε περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά και αναλυτικά ή να δείξετε την απαραίτητη εμπιστοσύνη στους τοπικούς υφισταμένους σας της πολιτικής προστασίας να συλλέγουν καθημερινά τα στοιχεία από τις δομές υγείας και να ενημερώνουν ΕΓΚΥΡΑ τους τοπικούς πληθυσμούς. Αν θεωρείτε χρήσιμη τη γενική πανελλήνια ενημέρωση, γιατί θεωρείτε άχρηστη και απαξιώνετε την ειδική τοπική ενημέρωση; Στην ειδική τοπική και ατομική ευθύνη του καθενός μας δεν χρεώνετε καθημερινά την έκβαση της εξέλιξης; Ε, να ξέρουμε επιτέλους αν όντως η συμβολή της ατομικής μας ευθύνης και γύρω απ’τα σπίτια μας πιάνει τόπο.

Μέχρι να υπάρξει μια τέτοια προοπτική, η δική μας θέση ευθύνης είναι να μην εμπλακούμε στο παιχνίδι της αριθμολογίας, διότι αρκετή σύγχυση έχει προκαλέσει σε όλους μας, σε κάθε επίπεδο, η όλη κατάσταση. Είτε 1 είτε… 258 τα περιστατικά στην περιοχή μας, μένουμε σταθερά πιστοί στις οδηγίες των επιστημόνων, ελπίζοντας μόνο όσο το δυνατόν συντομότερα να ξαναγυρίσουμε στις ζωές μας. Απλώς, δικαιωματικά, θέλουμε να γνωρίζουμε έγκυρα, έγκαιρα και υπεύθυνα, τι συμβαίνει γύρω μας. Επίσημα.