10ο Πανθρακικό Αντάμωμα Ξάνθης

Από το 2008 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων καθιέρωσε το Πανθρακικό χορευτικό αντάμωμα. Από τότε και κάθε χρόνο ένας Σύλλογος-μέλος της, αναλαμβάνει την πραγματοποίηση του..Στόχος του ανταμώματος, όπως προκύπτει και από την ίδια τη λέξη, είναι να συναντηθούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι Θρακιώτικοι Σύλλογοι, να σμίξουμε, να χορέψουμε, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να θυμηθούμε κάτι από τα παλιά, αλλά και να περάσουμε κάποια μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση που αφορούν τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Στα τελευταία ανταμώματα συμμετέχουν περίπου 90 Σύλλογοι με περισσότερους από 2000 χορευτές και αποτελούν τη μεγαλύτερη Θρακιώτική χορευτική συνύπαρξη. Για φέτος το Πανθρακικό χορευτικό αντάμωμα ανέλαβε να το υλοποιήσει ο Σύλλογός Εβριτών Ξάνθης την Παρασκευή 29 Ιουνίου, το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1 Ιουλίου στην Ξάνθη.

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων

 

 

Παρασκευή 29 Ιουνίου  

11.00 ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ Πολυχώρος τέχνης & σκέψης: Εγκαίνια Έκθεσης φορεσιών της Θράκης. Συλλογή φορεσιών- Επιμέλεια Έκθεσης Γ. Τοπαλίδης  (Περίπου 110 αυθεντικές φορεσιές και ακριβή αντίγραφα θα εκτίθενται όλο το τριήμερο)

20.30 Κεντρική Πλατεία: Λαϊκά δρώμενα από την καθημερινότητα της Θράκης

21.00 «Θράκης Φωνή»: Παραδοσιακά ακούσματα της Θράκης από τις δισκογραφικές δουλειές του Χρήστου Χατζόπουλου

22.00 Χορός για όλο τον κόσμο.

 

Σάββατο 30 Ιουνίου

19.00. Πλατεία Διοικητηρίου.: Άφιξη -υποδοχή Συλλόγων. Αναμένονται περίπου 100 Σύλλογοι και 2500 χορευτές από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη

19.30 Κεντρική πλατεία: Υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας από τις Φέρες προστάτιδας των απανταχού Θρακών.

  1. 15 Παρέλαση Συλλόγων: Από την κεντρική πλατεία με κατεύθυνση στο Γήπεδο Α.Ο.Ξάνθης

21.00 Γήπεδο Α.Ο.Ξάνθης: Τελετή έναρξης κεντρικής εκδήλωσης «Χίλια χρώματα-χίλιοι χοροί»  – Χορευτικό πρόγραμμα – Γλέντι για όλους

 

Κυριακή 1 Ιουλίου

12.00 Πάρκο έναντι γηπέδου Α.Ο.Ξ.:Αποχαιρετιστήριο γλέντι.