Μεγάλες οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία GENESIS στο Δήμο Ορεστιάδας

Επισκέψεις, αυτοψίες, δηλώσεις αποζημιώσεις και οι αντιδράσεις της «επόμενης μέρας»

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Βόρειο Έβρο είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πάρα πολλά προβλήματα σε χωριά του Δήμου Ορεστιάδας.


Συγκεκριμένα από τις πρώτες απογευματινές ώρες έκλεισαν οι δρόμοι μεταξύ Νεοχωρίου και Βάλτου, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο τμήμα της οδού από Βάλτο μέχρι Χανδρά, στη Μικρή και τη Μεγάλη Δοξιπάρα, στον Κυπρίνο, στη Στέρνα καθώς και στο οδικό δίκτυο Λεπτής Παταγής. Τα συνεργεία του δήμου σε συνεργασία με τον στρατό και την Αστυνομία προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία έχοντας να αντιμετωπίσουν τα φυσικά καιρικά φαινόμενα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας με τη συνδρομή των Πυροσβεστικών Τμημάτων από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προχώρησαν σε απεγκλωβισμό πολιτών από τα σπίτια τους, οικόσιτων ζώων αλλά και απαντλήσεις νερών σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις, κυρίως στη Λεπτή και το Νεοχώρι όπου καταστράφηκαν πολλές περιουσίες, αφού η βροχή εισχώρησε σε πολλά σπίτια και κατέστρεψε οικοσκευές, έπιπλα, καθώς και στον Ιερό Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος του χωριού.
Μεγάλες οι καταστροφές και για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής που είδε τις καλλιέργειές του να πνίγονται στο νερό, λίγες μέρες μάλιστα πριν απολαύσουν τους καρπούς των κόπων του.

Επίσκεψη Τριαντόπουλου, κυβερνητικού κλιμακίου και κομματικών οργάνων

γ
Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, βρέθηκε στην Ορεστιάδα, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που προέκυψε μετά τις πλημμύρες στην περιοχή, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος. Επισκέφθηκε την περιοχή συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά και από σχετική επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.
Ο κ. Τριαντόπουλος και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε βρέθηκαν στα χωριά Βάλτος, Νεοχώρι, Λεπτή και Πύργος, όπου στο πεδίο συζήτησαν με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων -και με τον πρόεδρο του Κυπρίνου-, συνομίλησαν με τους πλημμυρόπληκτους πολίτες και έκαναν αυτοψία σε ζημιές σε υποδομές, δίκτυα, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε συνέχεια της επίσκεψης στο πεδίο, ακολούθησε σύσκεψη συντονισμού στην έδρα του δήμου Ορεστιάδας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Τριαντόπουλου, «ο καλός συντονισμός και η συνεργασία στη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων στην Ορεστιάδα, από την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια, τον Δήμο, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους πολίτες, είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις από την ισχυρή πλημμυρική πίεση των τελευταίων ημερών λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Από την πρώτη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα του πλαισίου της κρατικής αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, εστιάζοντας στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση θα αποκατασταθούν ζημιές σε υποδομές, δίκτυα και αγροτική οδοποιία».
Κατά την επίσκεψη, ο υφυπουργός συνοδεύτηκε από βουλευτές του νομού Έβρου, τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, τον δήμαρχο Ορεστιάδας, τον υποστράτηγο και διοικητή της XVI Μεραρχίας (σε συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ), αυτοδιοικητικούς παράγοντες από την Περιφέρεια και τον Δήμο, στελέχη του ΕΛΓΑ καθώς και εθελοντές. Μετά την αυτοψία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας με όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας του Έβρου.
Εκτός από τα κυβερνητικά κλιμάκια, επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές για αυτοψία και συμπαράσταση στους κατοίκους πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, αλλά και αντιπροσωπείες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Ορεστιάδας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω» της Μαρίας Γκουγκουσκίδου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «πληρώνουμε την αδιαφορία περιφέρειας και κεντρικής εξουσίας» χαρακτηρίζοντας ως «Πόντιο Πιλάτο» τον Δήμαρχο. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ανοχύρωτοι για άλλη μια φορά οι πολίτες και απελπιστικά μόνοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Ανοχύρωτοι, γιατί όλες οι αρχές, δημοτική, περιφερειακή, κρατική, επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες τους για τη δημιουργία και συντήρηση τοπικών υποδομών.
Τα ελαττωματικά έργα περισσεύουν, ενώ απουσίαζε εντελώς η προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας για την επερχόμενη καταστροφή, αφού γι’ αυτήν προειδοποιούσαν ήδη η μετεωρολογική υπηρεσία και το αρμόδιο υπουργείο. Πού ήταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να συνδράμουν τους δημότες τις ώρες που το φαινόμενο εξελισσόταν; ευτυχώς λειτούργησε η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια των ανθρώπων. Ακούμε βέβαια τον κ. Δήμαρχο για άλλη μια φορά, ως Πόντιος Πιλάτος, να αποποιείται των ευθυνών του και να δείχνει ως υπεύθυνους τρίτους για τις πλημμύρες. Δεν χρειαζόμαστε έναν τέτοιο Δήμαρχο.
Καλούμε την κυβέρνηση χωρίς χρονοτριβή να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ανακουφίσει τους πληγέντες. Να συντηρηθούν έστω και εκ των υστέρων οι υπάρχουσες υποδομές και όπου χρειάζονται να δημιουργηθούν νέες, για να αποφευχθούν παρόμοια τραγικά φαινόμενα. Οι εναπομείναντες κάτοικοι του Βορείου Έβρου πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς».


Από την πλευρά της, η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας – «Είναι στο Χέρι μας» με επικεφαλής τον Σάκη Παπανδρέου αναφέρει: «…ό,τι και να κάνουν οι αρμόδιοι για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, η πραγματικότητα είναι μία και δεν αλλάζει: ο Δήμος Ορεστιάδας συνεχίζει και είναι ανοχύρωτος απέναντι στις πλημμύρες. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την κυβέρνηση της ΝΔ για μία συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας, παρά μόνο μπαλώματα και αποσπασματικές ενέργειες. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κος Πέτροβιτς, πριν λίγες μέρες σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως από τα 26 εκατομμύρια ευρώ που διεκδικήθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα, του δόθηκαν μόλις τα 8,που ακόμα και από αυτά μόλις τα 4 εκ. έχουν συμβασιοποιηθεί! Φυσικά και η δημοτική αρχή του κυρίου Μαυρίδη έχει τις ευθύνες της, καθώς δεν είναι δυνατόν μέσα στα όρια του Δήμου Ορεστιάδας να υπάρχουν αναχώματα έτοιμα να υποχωρήσουν, αποστραγγιστικά δίκτυα ακαθάριστα για χρόνια, κανάλια γεμάτα με κλαδιά και φερτά υλικά, ασυντήρητα αντλιοστάσια και να μην βγαίνουν κυριολεκτικά στα κάγκελα για να ζητήσουν τα απαραίτητα κονδύλια για αποτελεσματικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών

“Είναι στο Χέρι μας” απαιτούμε:
-Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να δοθούν το συντομότερο πλήρεις αποζημιώσεις.
-Να καταρτιστεί επιτέλους ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων, με την δημιουργία όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών υποδομών, για να πάψουν επιτέλους οι εικόνες καταστροφών που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ορεστιάδας» με τον επικεφαλής της Κώστα Ζαλουφλή σημειώνει: Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», η χιλιοειπωμένη δικαιολογία, δεν είναι πλέον αρκετή για να καταλαγιάσει την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών του δήμου. Δεν φταίει ο καιρός για τα χιλιάδες στρέμματα σιτηρών, ηλιάνθου και βαμβακιού που καταστράφηκαν από το νερό αλλά οι μεγάλες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα, με ευθύνη της Περιφέρειας, του Δήμου, και φυσικά της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όλοι συνέβαλαν στο ξήλωμα όλων των υποδομών και υπηρεσιών που έχουν σχέση με την προστασία του λαού αφού στο ζύγισμα κόστους – οφέλους, κρίθηκαν ότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες τους, γιατί, παρά την εξέλιξη της επιστήμης και τη δυνατότητα έγκαιρης πρόγνωσης ενός καιρικού φαινομένου, όσο ακραίο κι αν είναι, τόσο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση όσο και την εξέλιξή του, και ενώ τα μέσα πρόληψης έχουν πολλαπλασιαστεί, το αστικό κράτος προτάσσει έργα για τη στήριξη και την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και όχι υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής θωράκισης και άλλα εγγειοβελτιωτικά και αποστραγγιστικά μέτρα, ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών».


Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε και ο συνδυασμός «Δημοτική Επαναφορά» του Χρήστου Καζαλτζή που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Χρόνια τώρα ζούμε ένα απίστευτο πινγκ – πονγκ ευθυνών (κυρίως αποφυγής τους) μεταξύ περιφέρειας, δήμων και κράτους! Πέρα όμως από τους «απόντες υπεύθυνους» είναι ώρα να βάλουμε κάτω τα πράγματα και να δράσουμε. Τα ευχολόγια, οι επισημάνσεις και οι αφορισμοί, ας μείνουν για αυτούς που δεν τολμούν! Γιατί σήμερα κανείς δε μπορεί να κοιτά στα μάτια χωρίς να ντρέπεται, τους κατοίκους της Λεπτής που έχασαν το βιος τους σε λίγα λεπτά, τους λιγοστούς απομένοντες στο Θεραπειό που έγιναν μάρτυρες της «επίσκεψης» του βουνού στον οικισμό ή τους αγρότες του κάμπου της Ορεστιάδας με τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, επειδή δε λειτούργησε ένα αντλιοστάσιο!».